AC Horsens

Her kan du læse om fodboldklubben AC Horsens. Læs bl.a. om historien bag AC Horsens, stadion, fanklubben, spillere og trænere.

AC Horsens

Introduktion

AC Horsens – Alliance Club Horsens – blev stiftet d. 1. januar 1994 som en sammenslutning mellem de to Horsens-baserede fodboldklubber HFS og FC Horsens. Sammenslutningen blev foretaget med henblik på at deltage i Kvalifikationsligaen, der skulle give adgang til Superligaen.

Superligaen afløste 1. Division som den bedste liga i landet, og AC Horsens var de forskellige fodboldklubber i Horsens forsøg på at få byen tilbage i den bedste danske fodboldrække. Noget der dog først lykkedes over 20 år senere, da AC Horsens rykkede op fra 1. Division i 2005.

Historie

AC Horsens er som nævnt en sammenslutning af flere fodboldklubber fra Horsens og omegn. En sammenslutning, der blev foretaget 1994 med henblik på at få Horsens tilbage i den bedste række. For Horsens havde i rigtig lang tid ikke kunne gøre sig gældende i det bedste selskab.

Storhedstiden er længe siden

Den største klub i AC Horsens-samarbejdet er også den traditionelt mest succesrige. Nemlig: Horsens fS Fodbold, der blev grundlagt i 1915. Klubben havde sin storhedstid i slutningen af 1960’erne, hvor den også hentede sine eneste medaljer i historien med en tredjeplads i den daværende bedste række i 1967.

Herfra går det kun ned ad bakke

I 1970 er storhedstiden dog ovre, da Horsens fS Fodbold rykker ud af 1. Division og ned i 2. Division. Herefter bliver det til en tur ned i 3. Division (hvad der i dag svarer til 2. Division), og i 1980 går det helt galt, da klubben ender med at rykke ned i Danmarksserien.

Denne deroute ned fra landets bedste liga blev kimen til ideen om at slå de mange fodboldklubber i Horsens sammen til én stor klub, der igen kunne spille med i den bedste række. Og den mulighed øjnede folkene bag i 1994.

AC Horsens grundlægges – Målet er Superligaen

Horsens fS havde fået kæmpet sig tilbage til landets næstbedste række i 1993, og her blev det besluttet at oprette AC Horsens og lade denne nye sammenslutningsklub spille på Horsens fS’ licens.

Via Kvalifikationsligaen var det meningen, at AC Horsens skulle rykke videre op i Superligaen, men det blev til en ottende plads i den første sæson. Allerede året efter led drømmen om et Horsens-hold tilbage i den bedste fodboldrække et alvorligt knæk, da klubben efter to kvalifikationskampe tabte på reglen om udebanemål og måtte rykke ned i 2. Division.

Hurtigt tilbage i 1. Division

Turen ned i 2. Division var dog heldigvis kort for klubben, der hele tiden lå på nippet til at indløse en oprykning. I 1997 lykkedes det så, da en flot slutspurt så AC Horsens gå forbi konkurrenterne kulminerende med en imponerende 7-0 sejr på hjemmebane i den sidste runde. AC Horsens var tilbage i 1. Division.

Overraskende gode placeringer, men ikke i nærheden af oprykning

De næste år klarede AC Horsens sig over forventning i 1. Division, og klubben fik fine placeringer som henholdsvis nummer fem, nummer seks og to gange nummer syv. Men klubben var aldrig for alvor i nærheden af at true i toppen.

Men heldigvis var klubben heller ikke truet af nedrykning. Det var lige indtil sæsonen 2002-2003, hvor det meget nært var gået galt igen. En solid pointhøst sent i sæsonen betød dog, at klubben sluttede på en 11. plads.

Horsens får igen et hold i Superligaen

Efter en sæson i 2003-2004 hvor klubben næsten var garanteret at rykke op, gik AC Horsens fuldstændig i stå i foråret og måtte nøjes med en tredjeplads. Men året efter var den hjemme. I næstsidste runde af 2004-2005-sæsonen indløste AC Horsens endelig billet til landets bedste række. 21 år efter planen. Bedre sent end aldrig.

35 år efter Horsens sidst havde et hold i den bedste række, var AC Horsens tilbage. Og det blev til lidt af et comeback. AC Horsens klarede frisag i sin første sæson som Superligamandskab, og klubbens træner Kent Nielsen fik titlen som årets træner som følge heraf. Holdet sluttede på en 10. plads.

Den efterfølgende sæson blev det ligeledes til en 10. plads, men denne gang med lidt færre point ned til stregen. Men AC Horsens klarede sig nok en gang i det bedste selskab. En tredje sæson i Superligaen skulle til at starte, og det blev forventet, at Horsens nok en gang skulle kæmpe for at undgå nedrykning.

De Gule overrasker

AC Horsens’ tredje sæson blev meget ulig de to første, og klubben kæmpede sig til en højest overraskende og meget imponerende 5. plads. OB på 4. pladsen endte faktisk på samme pointantal som AC Horsens, men fik 4. pladsen takket være en bedre målscore. Ville AC Horsens mon blive et etableret Superligahold nu?

Tilbage til 1. Division

Nej. Efter pragtsæsonen i 2007-2008 blev sæsonen 2008-2099 en brutal omgang før klubben. AC Horsens kunne slet ikke leve op til tidligere sæsoners spil, og klubben endte på sidstepladsen i ligaen og måtte en tur ned i 1. Division. Heldigvis lykkedes det AC Horsens at vinde 1. Division, så allerede i 2010-2011-sæsonen var klubben tilbage i Superligaen.

AC Horsens vender tilbage til Superligaen og når nye højder

Den første sæson tilbage i Superligaen forløb uden problemer, og klubben var aldrig rigtig i fare for at rykke ned. Og i andensidste runde havde AC Horsens da også gjort nok til at blive i den bedste række – hvilket kan være grunden til, at klubben tabte de sidste to kampe i sæsonen mod henholdsvis Esbjerg og Silkeborg.

Året efter var det til gengæld et forvandlet AC Horsens hold, der længe lå til at tage en medalje, men til allersidst blev klubben overhalet af FC Midtjylland. Også i pokalturneringen spillede AC Horsens med om medaljerne, men igen måtte de se sig slået til allersidst, da klubben tabte Pokalfinalen med 1-0 mod FCK. Det var dog under alle omstændigheder en historisk sæson for AC Horsens, der opnåede deres bedste resultat i Superligaen nogensinde. Og året efter skulle klubben så prøve kræfter med europæisk fodbold.

Den europæiske debut

AC Horsens’ debut på den europæiske scene var mod svenske Elfsborg, som klubben sejrede over og sendte ud af turneringen. Den første kamp i Horsens sluttede 1-1. En meget lige kamp, der, selvom den længe lå til svenskerne, endte uafgjort efter en straffesparksscoring til hjemmeholdet i det 90’ende minut.

Kampen i Sverige blev derimod helt anderledes, men stadig meget dramatisk, da der faldt hele fem scoringer indenfor de første 36 minutter af kampen. AC Horsens bragte sig foran to gange, men begge gange formåede svenskerne lynhurtigt at udligne. Men tredje gang danskerne fik scoret, kunne spillerne fra Elfsborg ikke længere svare igen. Og stillingen 3-2 til Den Gule Fare holdt hele anden halvleg og til og med slutfløjtet. Klubben havde vundet sin første kamp i Europa nogensinde.

Sværere blev modstanderen i den næste runde, der var den portugisiske storklub Sporting Lissabon. Og dette blev endestation for AC Horsens i Europa. Hjemme på CASA Arena startede det ellers godt. Martin Spelmann bragte danskerne foran efter bare 10 minutters spil. En stilling, der holdte indtil det 79. minut, hvor portugiserne udlignede. 1-1 endte det altså på hjemmebane.

Der var nok ikke mange, der havde turdet tro på, at holdet kunne tage til den portugisiske hovedstad og overraske. Dog var den 5-0-øretæve, som klubben rendte ind i, ikke lige den afslutning på det europæiske eventyr, som der var drømt om.

Højt at flyve. Dybt at falde

Tilbage på hjemmefronten i Danmark efter en brandsæson året før og en kort, men mindeværdig, europæisk deltagelse var der dog problemer. AC Horsens kæmpede bravt hele sæsonen, men lige lidt hjalp det, og klubben måtte se sig selv slutte i bunden af ligaen. Dette betød, at klubben skulle spille en altafgørende kamp for at undgå nedrykning imod Brøndby, der skulle vindes. Efter en højdramatisk kamp stod AC Horsens desværre som tabere. Derfor måtte klubben allerede året efter sit bedste resultat i Superligaen en tur ned i 1. Division igen.

Nedturen fortsatte her for AC Horsens, der havde et klart mål om at rykke direkte op i Superligaen igen. Da dette dog fejlede, var klubben nødsaget til at foretage en hel del besparelser pga. tilværelsen i 1. Division. Og det var først i 2015-2016 sæsonen, at det igen lykkedes AC Horsens at rykke op i Superligaen.

Der kæmpes stadig for at blive oppe

AC Horsens har siden den sæson været en del af Superligaen. I den første sæson holdt det meget hårdt, men klubben klarede frisag i nedrykningsslutspillet. Året efter spillede AC Horsens sig til en flot 6. plads, og der blev lidt nervøst kigget på historien, der jo gerne siger, at når klubben gør det godt et år, så gør den det skidt næste år.

Heldigvis klarede klubben nok en gang frisag i nedrykningsslutspillet. AC Horsens må forventes at spille for deres overlevelse i denne sæson. Men det er et spændende hold, som vi aldrig helt kan vide, hvor vi har. Og lykkes det klubben at undgå nedrykning i år, så vil holdet sætte rekord for flest antal sæsoner i Superligaen i træk.

Fanklubben Den Gule Fare

AC Horsens officielle fanklub har det helt fantastisk klingende navn: Fanklubben Den Gule Fare. Men navnet til trods, så er der intet farligt ved medlemmerne, da visionen og reglerne hos Fanklubben Den Gule Fare forklarer, at fanklubben går ind for at hygge sig i forbindelse med fodboldkampe. Der skal desuden gerne være plads til både børn og voksne på stadion.

Ideen til at starte en officiel fanklub til AC Horsens fodboldhold kom af alle steder på Holstebro Stadion. AC Horsens havde en svær udekamp mod Holstebro sidst på sæsonen, hvor resultatet ville blive afgørende for, hvilken af de to klubber der ville rykke op i 1. Division. De Gule vandt kampen, og med støtte fra den daværende direktør i ryggen blev Fanklubben Den Gule Fare stiftet på en generalforsamling d. 1. august 1997. Blot to uger før starten på sæsonen i 1. Division.

Og siden da har Fanklubben Den Gule Fare sørget for god stemning på både hjemme- og udebane, når heltene fra AC Horsens har spillet. Du kan læse mere om Fanklubben Den Gule Fare her.

Stadion og faciliteter

Det første rigtige stadion i Horsens var Horsens Idrætspark, som blev påbegyndt i 1927. Byggeriet af Horsens Idrætspark stod færdigt to år senere i 1929, og det blev officielt indviet d. 16. juni samme år. Og sidenhen blev det oprindelige stadion grundigt renoveret i perioden fra 1998 til 2001.

Efter renoveringen i 2001 blev banens størrelse fastlagt på 105 x 68 meter. Kapaciteten på stadion var nu samlet på 6.000 personer, hvor Øst-tribunen, som blev taget i brug i 1962, havde 800 siddepladser. I forbindelse med byggeriet af det nye Forum Horsens fik stadionet endnu en ny tribune, denne gang mod vest, der havde plads til 1.200 siddende tilskuere. Og samtidig fik sponsorloungen også en omfattende opgradering.

Det tilhørende klubhus blev til gengæld først bygget i 1955, og det kom siden under ombygning i 1979 og derefter allerede igen i 1989. Idrætsanlægget inkluderede derudover også syv træningsbaner og mindre kampbaner.

CASA Arena Horsens

I 2006 blev det i Horsens Kommune besluttet at bygge et nyt stadion i byen. Og i den tidlige vinter i 2007 påbegyndte entreprenøren byggeriet på et nyt stadion i Horsens – det, vi i dag kender som CASA Arena Horsens. Byggeriet stod endeligt færdigt i begyndelsen af 2009 og endte med at koste omkring 90 millioner kroner totalt.

CASA Arena Horsens danner i dag en flot ramme om AC Horsens’ hjemmekampe, og stadionet har en fuldkommen lukket konstruktion uden åbne ender, der i stedet er dækket til med store glasfacader. Flot og moderne. CASA Arena Horsens har i dag plads til samlet 10.495 tilskuere til fodboldkampe, hvor cirka 7.500 af disse er siddepladser, mens de øvrige 2.900 er ståpladser. Stadionet har fire lysmaster, der står for at oplyse fodboldbanen, og de står hver 35 meter høje og vejer hver 25 tons.

Sponsor og netværk

Hos AC Horsens gøres der meget for at få fodbold, erhverv og underholdning til at arbejde optimalt sammen. Der tilbydes adgang til et spændende netværk med gode muligheder for samarbejdspartnere, medarbejdere og naturligvis kunder. Og det er et netværk, der bruges meget af både store såvel som mindre virksomheder.

Hos AC Horsens er det fodbolden, der stjæler billedet, men klubben har forståelse for sine sponsorer og sit netværk, så der bliver leveret noget tilbage til holdets sponsorer. Hjemmekampene er naturligvis et indlysende sted til arrangementer, der har til formål at skabe vækst hos sponsorerne og i lokalsamfundet, hvor mange af sponsorerne kommer fra.

Økonomisk balance og samarbejde med regionens klubber

AC Horsens har som økonomisk mål at være en økonomisk afbalanceret Superligaklub, der er medvirkende til at skabe værdi for alle samarbejdspartnere, uanset deres størrelse. AC Horsens har som virksomhed bygget sine principper på den historiske kultur i Horsens, hvor erhvervslivet har bestået af industrivirksomheder med lokale interesser.

Ønsket om økonomisk balance betyder også, at klubben gør meget i sit arbejde med talentudvikling, da der ikke vil blive brugt astronomiske summer på spillerkøb. AC Horsens skal nemlig være en klub, der har en sund og stabil økonomi.

Talentudviklingen er i fokus i organisationen, der omfatter et efterhånden meget stort samarbejde med rigtig mange klubber. Nok er AC Horsens selv kun den professionelle afdeling af HFS, da FC Horsens senere trak sig fra det professionelle samarbejde, men AC Horsens’ netværk af tilknyttede fodboldklubber stadig omfatter aftaler med:

  • BUF Horsens
  • Egebjerg IF
  • FC Horsens (Tidligere med-grundlægger af AC Horsens. Samarbejder på ungdomsniveau)
  • FC Skanderborg
  • Gedved IF
  • Hatting-Torsted IF
  • Hornsyld Idrætsforening Ungdomsfodbold
  • Horsens Freja
  • Horsens KFUM Fodbold
  • Hovedgård IF
  • Juelsminde IF
  • Lund IF
  • Løsning IF
  • Nim IF
  • Rask Mølle & Omegns Idrætsforening
  • Riis Tebstrup Idrætsforening
  • Rårup GIF
  • Sportssammenslutningen Skjold
  • Stenderup SK
  • Stensballe IK
  • Stilling IF
  • Stouby GIF
  • Søvind GIF
  • Tønning-Træden Idrætsforening
  • Ølsted U&GF
  • Østbirk IF

Dette giver klubben rigtig gode forhold for at skabe en succesfuld talentudvikling, og det er medvirkende til at hjælpe klubben med at indfri sine egne krav omkring at være økonomisk velbalanceret.

Udviklingen i logo og spillerdragt

AC Horsens er kendt for sin gule farve, og klubben har da også kælenavnet Den Gule Fare efter holdets fanklub Fanklubben Den Gule Fare. Derfor vil det måske også overraske dig, at klubbens oprindelige farver var mørkeblå og hvide.

Dette farvevalg var resultatet af et kompromis mellem de to grundlæggende klubber FC Horsens og Horsens fS. Her spillede FC Horsens i en kombination af rød og sort, mens Horsens fS spillede i gule og blå farver. Klubbens logo bestod i begyndelsen af 1994 af farverne sort og hvid.

Med tiden trak FC Horsens sig fra seniorsamarbejdet i 1998, og herefter blev AC Horsens til den professionelle overbygning af Horsens fS. Dette resulterede også i, at klubben skiftede sine spilledragter ud med nogle – for os i dag – mere genkendelige farver: nemlig gul og sort. Til gengæld skiftede logoet først design og farver i foråret 2006, hvor det ligeledes endelig kom til at anvende de sorte og gule farver, som vi kender det i dag.

Spillertruppen

AC Horsens har ikke for vane at stille med et hold, der er plastret til med store stjerner. Klubben er meget dedikeret til deres talentarbejde og til at skabe en trup, der har en god blanding af rutine og ungdom.

De unge spillere i klubben får ofte chancen på førsteholdet, hvor de bliver hjulpet og guidet af ældre, mere rutinerede spillere. Ellers bærer truppen hos AC Horsens gerne præg af en vision, der eksisterer i klubben, omkring samarbejde, ydmyghed og fight. Og især fightere er Den Gule Fare kendt for at besidde.

Tager vi et kig på holdkortet for årets Superligaturnering, så støder vi heller ikke på en trup, der ligefrem vælter sig i store stjerner. Til gengæld er det en trup, der har en god blanding af rutinerede kræfter, ung vildskab og masser af fight i sig. Så selvom det forventes, at AC Horsens skal kæmpe for at undgå nedrykning, så er det en bundsolid trup, som holdet stiller med, og vi vil ikke være overraskede, hvis det lykkes holdet at opnå en plads midt i tabellen.

Kigger vi på holdkortet finder vi på de forskellige positioner:

Målmand:

  • #1 Matej Delac (Kroatien)
  • #22 Michael Lansing (Danmark)

Forsvar:

  • #4 Malte Kiilerich Hansen (Danmark)
  • #5 Michael Lumb (Danmark)
  • #9 Jacob Linnet (Danmark)
  • #11 Peter Nymann (Danmark)
  • #12 Rune Frantsen (Danmark)
  • #13 Thomas Kortegaard (Danmark)
  • #19 Jonas Thorsen (Danmark)
  • #20 Mikkel Qvist (Danmark)
  • #26 Mathias Madsen (Danmark)
  • #33 Alexander Ludwig (Danmark)

Midtbane:

  • #6 Ayo Simon Okosun (Danmark)
  • #7 Peter Therkildsen (Danmark)
  • #8 Bjarke Jacobsen (Danmark)
  • #14 Sebastian Avanzini (Italien)
  • #15 Erhan Masovic (Serbien)
  • #17 Hallur Hansson (Færøerne)
  • #21 Jonas Borring (Danmark)
  • #32 Mathias Præst (Danmark)

Angreb:

  • #18 Louka Prib (Danmark)
  • #44 Nicolai Brock-Madsen (Danmark)
  • #79 Jannik Pohl (Danmark)

Cheftrænere hos AC Horsens

Af en klub at være, der siden sin oprettelse i den nuværende konstellation i 1994, har haft sine op- og nedture, så har AC Horsens faktisk haft flere længere perioder under den samme træner. Noget, som tiltaler os, da holdet her har en bedre mulighed for at spille sin ind på en given taktik. Men selvfølgelig har der som i de fleste andre klubber i Superligaen været perioder med store udskiftninger. Og de lange perioder under få trænere er først noget, der for alvor er sket fra 2001, hvor holdet blev ledet af Kent Nielsen.

Du kan finde en oversigt over alle holdets trænere fra og med klubbens undfangelse i 1994 her nedenfor:

  • 1994-1994: Per Bie
  • 1994-1996: Christian Møller
  • 1996-1997: Kim Poulsen
  • 1998-1999: Troels Bech
  • 1999-1999: Kim Poulsen
  • 1999-2001: Uffe Pedersen
  • 2001-2009: Kent Nielsen
  • 2009-2009: Henrik Jensen
  • 2009-2014: Johnny Mølby
  • 2014-: Bo Henriksen

Andre klubber

Læs her mere om Superligaen.

Læs her vores guides til andre danske klubber: