Her kan du læse om fodboldklubben Brøndby IF. Læs bl.a. om historien bag Brøndby IF, spillertruppen og klubbens trænere gennem tiden.
Introduktion
Brøndby IF, BIF, BIF-Bosserne, Drengene fra Vestegnen – den velkendte fodboldklub har mange navne. De blå-gule spillere har vundet et utal af pokalturneringer og er også vinder af Royal League. Dog er det ikke kun på de danske fodboldbaner, at BIF har gjort sig bemærket. Også internationalt har Brøndby IF udmærket sig med både semifinale i UEFA Cup 1990-91 og kvalifikation til EUFA Cuppens gruppespil i 2005.
Men har du egentlig helt styr på historien bag BIF? Hvis ikke, så giver vi dig her en stor guide, sådan du har fuldstændig styr på Brøndby IF – en klub, der i den grad er værd at følge i dansk fodbold.
Hvem er Brøndby IF?
BIF er en fodboldklub i Danmark, som har base i Brøndbyvester. Brøndby IF er en betegnelse for den professionelle afdeling af fodbold i Brøndbyernes Idrætsforening. Vi skal helt tilbage til den 3. december 1964 for at finde dagen, hvor BIF blev stiftet. Her blev Brøndbyøster Idrætsforening og Brøndbyvester Idrætsforening sammensluttet. Brøndby IF’s førstehold spiller hjemmebanekampe på det store stadion; Brøndby Stadion. Her er der plads til 29.000 tilskuere. BIF-kampe på hjemmebanen giver derfor anledning til det helt store brag af en kamp med plads til tusinder af fans.
På hjemmebane spiller BIF i gule trøjer og blå bukser samt sokker. Førsteholdet er en del af den danske 3F Superliga. Spiller Brøndby IF på udebane, udskiftes de blå-gule farver med sort spillertøj. Med en solid fanbase, der er kendt for at være blandt de mest engagerede, kreative og loyale fodboldfans, er der tale om spændende kampe for holdet – hver eneste gang. Faktisk er klubben BIF Support den mest populære klub at være en del af i Danmark.
Brøndby IF er altså:
- En fodboldklub med base i Brøndbyvester
- Stiftet den 3. december 1964
- En sammenslutning af Brøndbyøster og Brøndbyvester Idrætsforeninger
- Med hjemmekampe på Brøndby Stadion med plads til 29.000 tilskuere
- Iført blå og gule farver på hjemmebane
- En del af den danske 3F Superliga
- Med de mest engagerede, kreative og loyale fans.
Historien og baggrunden bag Brøndby IF
Da professionel fodbold blev indført i Danmark, blev Brøndbyernes IF Fodbold A/S stiftet. Det betyder, at Brøndbyernes IF Fodbold A/S opstod den 15. maj 1978. Blot ni år efter blev Brøndby IF børsnoteret. Dette var stort, idet Brøndby IF kun var den anden fodboldklub i hele verden, der netop blev børsnoteret. BIF blev især fremtrædende gennem 1980’erne. Dette skyldtes mesterskaberne i 1985, 1987, 1988, 1990 og 1991.
Perioden 1996-1998 var i særdeleshed BIF’s storhedstid. Her vandt klubben nemlig tre mesterskaber i Danmark i træk. I 1998 kunne BIF prale med at udføre ”The Double,” da klubben i dette år ligeledes vandt pokaltitlen. Igen i år 2002 og 2005 vandt BIF det danske mesterskab – og lavede igen en ”The Double” med en vundet pokalturnering oveni. Der er altså ingen tvivl om, at Brøndby IF har sat sit præg på fodboldverden i Danmark gennem tiden. De senere år har dog været sværere for holdet, hvilket har ført til en velkendt talemåde – Roast BIF.
Klubben er alligevel ved at være godt på vej mod toppen igen, idet de har haft nogle gode sæsoner på det seneste. Derfor er det fortsat spændende at overvære diverse Brøndby IF-kampe.
BIF’s historie lyder dermed:
- Anden første børsnoterede fodboldvirksomhed i verden
- Børsnoteret i 1978
- Flere udførelser af ”The Double” – i 1998, 2002 og 2005
- Har sat sit præg på fodboldverden i Danmark.
BIF’s største rival er FC København
Når man er blandt de dygtigste fodboldklubber i Danmark, kan det selvfølgelig ikke undgås, at der skabes nogle rivaler undervejs. Dette gælder også for BIF, og man må i den grad sige, at klubben har fået sig en ærkerival. FC København er i dag Brøndby IF’s allerstørste rival. Når BIF og FCK spiller mod hinanden, er der virkelig lagt op til et rivalopgør. Faktisk kaldes opgørene mod de to klubber The New Firm, Nyklassikeren eller Slaget om København.
Det mest brugte navn er Slaget om København. Navnet stammer tilbage fra en bog ved samme titel. Bogens to forfattere, Michael Rachlin og Jens Jam Rasmussen, er henholdsvis FCK- og Brøndby-fan. Forfatterne havde et ønske om at afklare, hvordan klubbernes rivalisering begyndte. I bogen skriver forfatterne om valget af navn: ”Slaget om København beskriver bedre end noget andet fodboldkampen som den begivenhed, der er, når det er derbydag, og hele storbyen – indre by som forstæder – iklædes i hvidt, gult og blåt.”
Brøndby IF og FC København omhandler altså:
- De største rivaler
- Opgørene kaldes The New Firm, Nyklassikeren samt Slaget om København.
Din måde at støtte holdet på
Ønsker du at holde dig opdateret på alle de seneste nyheder omkring Brøndby IF, skal du læse med hos SydSiden Online – også kendt som BIF SSO. Ud over at læse nyheder kan du blive en del af den populære fanklub og deltage i forskellige diskussioner. Chat med andre Brøndby-fans om, hvor længe den nuværende træner holder, hvilke spillere I ønsker at få tilbage, åbne breve til spillerne eller forudsigelser for Superligaen. Forummet byder på et væld af emner, der sikkert interesserer dig som BIF-entusiast.
Du kan støtte holdet på andre måder end at holde dig opdateret på dem online. Tag på Brøndby stadion, og overvær de spændende kampe. Brøndby IF-billetter er alle pengene værd. Du mærker suset af stemningen, når chancer afprøves, og spillerne kæmper sig til en sejr. Du er omgivet af andre fodboldelskere, der alle har samme ønske som dig – nemlig at se en sejr til Drengene fra Vestegnen. Derudover kan du forkæle dine smagsløg med en kold øl og en sprød frankfurter. Når du først har deltaget i én kamp, vil det sjældent være den sidste.
At købe aktier i klubben er selvfølgelig også en god mulighed for at støtte dem. Idet BIF er en børsnoteret klub, kan du både støtte klubben gennem aktier og tjene penge på dem selv. Går du all in og investerer godt i klubben, bliver du faktisk også belønnet. Hvis du har minimum 5.000 aktier, bliver du tildelt en række fordele. Disse fordele gælder bl.a. invitation til informationsmøde årligt, seks gratis billetter til Superliga-kampe pr. sæson, mulighed for at tilkøbe VIP-billetter til en god pris samt et gavekort til Brøndby IF-shoppen.
Der er altså mange gode grunde til at købe Brøndby IF-aktier, hvis du har en kærlighed til klubben – så det kan være en god idé at holde øje med BIF-aktiekursen. Slutteligt kan du støtte klubben ved at følge dem på Twitter. Via Brøndby IF’s Twitter kan du blive opdateret om det seneste billetsalg, lære mere om nye spillere, se kampprogrammet, læse direktørens ord og meget andet. Du finder klubben på Twitter ved at søge på BrondbyIF.
Ønsker du at støtte klubben, kan du dermed:
- Læse seneste nyheder på SydSiden Online
- Se hjemmekampene på Brøndby Stadion
- Købe aktier i klubben
- Følge BIF på sociale medier.
Brøndby IF’s spillertrup 2019
Spillertruppen i BIF er selvfølgelig en bragende god trup. I 2019 byder truppen bl.a. på navne såsom Schwäb, Gammelby, Hermannsson, Rosted, Mraz, Fisker, Uhre, Tibbling, Tørnese, Mensah, Lindstrøm, Frendrup, Radošević, Vigen Christensen, Singh, Hedlund, Bjur, Herrmansen og Erceg. Herved spænder nationaliteterne altså bredt. Fra danske, svenske, norske, finske og islandske spillere til tyske, trinidader, kroatere og polakker.
Selvom klubben ikke har et overdådigt budget til at indhente nye spillere, har klubben alligevel fået stablet en stærk Brøndby IF-spillertrup på benene. Dette skyldes bl.a., at klubben har luret en smart metode – leje af spillere syd for grænsen. Selvfølgelig er permanente spilleraftaler at foretrække – også ifølge BIF – men at leje spillere er en effektiv måde at lokke nye spillere til klubben på. Efterfølgende er der også stor sandsynlighed for, at spillerne etableres fast til klubben efterfølgende.
Andet end bare Drengene fra Vestegnen
Det er vigtigt at påpege, at Brøndby IF er meget mere end blot Drengene fra Vestegnen. Da Brøndby IF er blandt de største fodboldklubber i Danmark, har de selvfølgelig også et kvindehold. Brøndby IF Kvinder spiller pt. i elitedivisionen, og her spiller de yderst godt. I 2018-2019 fik kvinderne kæmpet sig til en førsteplads. Den største rival for dette hold må uden tvivl siges at være Fortuna Hjørring. Klubben og Fortuna Hjørring har siden 2002 delt alle mesterskaberne mellem sig.
Ligesom Brøndby IF’s mænd spiller Brøndby IF’s kvinder også i blåt og gult på hjemmebane. Udebanen består ligeledes af spillertøj i sort. Officielt er klubben tilkoblet Brøndby Stadion. Alligevel spilles de fleste kampe på Bane 2, som er en tilstødende bane. Af titler har holdet 12 mesterskaber og 11 pokalmesterskaber, og det er derfor en klub, der har oplevet masser af succes i sin levetid.
Brøndby IF Kvinder har altså skabt følgende resultater:
- At spille i elitedivisionen
- 12 mesterskaber
- 11 pokalmesterskaber.
Tilskuertallet er kæmpestort til kampene
Som nævnt tidligere har BIF den mest dedikerede fanskare med en af de største fanklubber i Danmark. Det betyder også, at tilskuertallet til holdets kampe er kæmpestort. Tilskuertallet samlet set for 2019/2020 er 88.501 med et gennemsnit på 11.063 tilskuere pr. kamp. Idet vi kun tæller starten af efteråret 2019 med i skrivende stund, er dette et imponerende tilskuertal, der kun vil stige i løbet af året og 2020. Faktisk har Brøndby IF samlet set det højeste snit og samlet tilskuertal pt. af alle store fodboldklubber i Danmark.
De mest populære kampe at overvære er BIF mod FCM og FCK. Hold skarpt øje med Brøndby IF-kampprogram for at se, hvilken kamp du kunne have interesse i at se direkte på stadionet. Andre modstandere, som er værd at se en kamp imod, er BIF mod AaB. Det er ikke kun på stadionet, at klubben mærker sine entusiastiske fans. I Superliga-sæsonen 2018-2019 er Brøndby IF danskernes favorithold at se. I gennemsnit sad 148.000 seere ved hver kamp og overværede BIF’s fodboldkampe.
Også på Google er Brøndby IF et populært søgeord. Sammenlignes antallet af Google-søgninger på Brøndby og FC København, har Brøndby altid ligget højere end FC København. Dette er også, selvom kampresultaterne ikke altid har været der – så har interesse for klubben alligevel været der i stor stil. Fanskaren er dermed særdeles loyal. Det er den mest populære fodboldklub i København, men jyderne har altså også en kærlighed til BIF.
Tallene på fanskaren lyder dermed på:
- 063 – pt. gennemsnitligt tilskuertal pr. kamp i 2019/2020
- Det højeste snit og samlet tilskuertal af alle store fodboldklubber i Danmark
- Danskernes favorithold at følge i fjernsynet i Superliga-sæsonen 2018-2019
- Den mest populære fodboldklub i København.
Læs mere om FC Midtjylland her.
En klub med Europæisk storhed
Der er altså ingen tvivl om, at Brøndby IF er en fodboldklub, som man har hørt om i Danmark. Men andre fodboldentusiaster i Europa har helt sikkert også hørt om klubben. BIF har nemlig slået navnet fast såvel nationalt som internationalt. Siden klubben i 1986 vandt den første kamp i Europa Cup, har Brøndby IF vist sig som det stærkeste fodboldhold i Danmark. Sidenhen er langt over 100 kampe i Europa Cup spillet i Europas tre turneringer.
BIF’s bedste internationale resultat er 1991 med en semifinale i UEFA Cup. Dog nåede Brøndby IF også mesterholdenes Europa Cups kvartfinaler i 1987 samt i 1997 i UEFA Cup. Dette har virkelig kreeret en international respekt for klubben. Ser vi på BIF’s bedste enkeltresultater, er sejren i år 1995 over Liverpool FC og sejren i 1996 over Karlsruher SC værd at nævne. Brøndby IF kvalificerede sig faktisk også til Champions League i 1998. Klubben har altså haft stor europæisk succes gennem tiden.
Resultaterne taler sit eget sprog. Det danske mesterskab er hjemført af BIF 10 gange, mens pokaltrofæet er hjemført seks gange. Dertil har klubben skabt flotte resultater i en lang række af Danmarks-, Pokal- og Sjællandsmesterskaber. Siden stiftelsen i 1964 har Brøndby IF altså været en fremgangsrig klub, hvor især 70’erne, 80’erne, 90’erne samt begyndelsen af det 21. århundrede har været allermest succesrige.
Den europæiske storhed ses altså gennem:
- Vundet sin første kamp i Europa Cup i 1986
- Over 100 kampe i Europa Cup
- Semifinale i UEFA Cup i 1991
- Kvartfinale i Europa Cup i 1987
- Kvartfinale i UEFA Cup i 1997
- Sejr over Liverpool FC i 1995
- Sejr over Karlsruher SC i 1996.
Tilbage til begyndelsen – formanden og spillerne
Som nævnt tidligere blev starten af Brøndby IF set tilbage i 1964, hvor Brøndbyvester Idrætsforening og Brøndbyøster Idrætsforening blev sammenlagt. Den allerførste formand i klubben var Jørgen Lundø. BIF startede i Serie 1, hvilket er den 6. liga af 11 i Danmark. De to første sæsoner blev afsluttet med en fjerdeplads. Tre år efter fik klubben en træner ved navn Leif Andersen. Andersen havde et fokus på fysisk spil og disciplin. Dette gav i den grad pote, da klubben hurtigt fik en oprykning til Sjællandsserien. Efter nogle sæsoner med et jævnt resultat fik klubben en ny træner, John Sinding. Under Sindings vinger rykkede klubben op i Danmarksserien.
År 1973 bød på en ny formand i BIF med Per Bjerregaard. Bjerregaard udskiftede træneren med Finn Laudrup. Laudrup var tidligere professionel landsholdsspiller. Derfor var Laudrup faktisk både træner og spiller på holdet. Ebbe Skovdahl, Laudrups svoger, samt Michael og Brian Laudrup, Laudrups sønner, spillede også i klubben. BIF’s spillestil ændrede kurs og var nu af en mere offensiv strategi. Finn Laudrup havde trænerposten i et år, hvorefter han valgte kun at agere som spiller på holdet. Han spillede i klubben indtil 1975, hvorefter han forlod klubben til fordel for KB.
Brøndby IF rykkede op i 2. division i 1977. På daværende tidspunkt var BIF blandt de fodboldklubber, som havde en af de hurtigste tilpasningsevner i forhold til nye tilstande. Per Bjerregaard fik overtalt Finn Laudrup til igen at vende tilbage til BIF i 1981. Sæsonen bød nu på 30 kampe med 85 mål, og dette sikrede BIF en oprykning til 1. division – Danmarks højeste liga. Træneren hed nu Tom Køhlert. I en alder af 36 år valgte Finn Laudrup at tilbagetrække sig. I stedet for hans ånd på holdet, vendte Michael Laudrup tilbage til Brøndby IF, selvom han egentlig havde forladt klubben.
BIF lå i fire år i den øverste del af den danske liga – og så tilkæmpede klubben sig endelig titlen som mesterskabsvinder i 1985. Dette medførte faktisk også, at klubben spillede sin første europæiske kamp, og Brøndby IF slog sin ungarske modstander i 1986. Fra 1987-1991 vandt klubben hvert år titlen som ”Årets danske spiller.” Spillere, som modtog titlen, lyder på:
- John ”Faxe” Jensen i 1987
- Lars Olsen i 1988
- Peter Schmeicel i 1989
- Brian Laudrup i 1990
- Kim Volfort i 1991.
Det velkendte Brøndby IF-logo
Brøndby IF har et logo, som du helt sikkert har lagt mærke til. Farverne matcher selvfølgelig spillernes trøjer, og derfor er logoets farver blå og gule. Logoet består af en brønd, to stjerner og en sløjfe. Men hvad betyder logoet egentlig? Det er faktisk rigtig simpelt. Logoet er nemlig en kopi af våbenskjoldet for kommunen fra 1942. Derfor er samme logo at se på en mur ved rådhuset – kun et par 100 meter fra det velkendte stadion. De to stjerner og brønden skal symbolisere Brøndbyvester og Brøndbyøster – to landsbyer, som blev slået sammen til Brøndby.
Våbenskjoldet har BIF altså brugt siden sin stiftelse i 1964. Kun få småændringer er blevet foretaget sidenhen. De seneste ændringer blev tilføjet i 2004, fordi BIF havde 40-års jubilæum. Her fik de to stjerner en grafisk genopfriskning, samtidig med at ”B.I.F.” blev udskiftet med ”1964.” Det er stadig uvist, hvorfor kommunen har en brønd som kendetegn. Vand løb gennem Brøndbyvester og Brøndbyøster, hvor der også var en brønd, men grunden til, at brønden blev navngivning for byen, vides ikke.
I dag har Brøndby placeret en symbolsk brønd på Nygårds Plads. På Nygårds Plads findes et sagn, der fortæller om farverne gul og blås oprindelse. I gammel tid var der placeret en gård ved navn Nygård. Her arbejdede malkepigen Margrethe. Hver morgen skulle Margrethe malke køer, og klokken halv fem rensede hun mælkespanden i brønden. Pludselig en dag faldt Margrethe i brønden, fordi hun mistede balancen. Havde Søren ikke hørt hende, kunne det være gået grueligt galt. Søren sørgede for at redde Margrethe op ad brønden igen. Hun havde sit liv behold, men hun var slået blå og gul.
Om sagnet er sandt eller falsk, vides ikke. På Forstadsmuseet siges det, at det vist nok bare er en rigtig god historie. Alligevel danner det altså baggrund for farverne samt logoet.
Logoet er dermed:
- Kommunens våbenskjold fra 1942
- Symbol for Brøndbyvester og Brøndbyøster
- Et gammelt sagn.
Vær helt med på stadionet ved at lære sangene
Med BIF’s helt store fanklub og succes er der selvfølgelig skrevet mange Brøndby IF-sange med tiden. Er du hardcore Brøndby-fan, kender du sikkert sangene allerede nu. Kender du ikke sangene, kan du sagtens lære dem – eller du kan få et overblik over dem. Ved at kunne sangene kan du virkelig føle dig som en del af holdånden. Aktuelle sange for klubben tæller:
- Aldrig alene
- Brilleaber, brilleaber
- Brøndby i mit hjerte
- Brøndby, vor’ hjerter slår
- De berygtede fra Vestegnen
- Flyv så højt som vinger bær
- Frygtet og Berygtet
- Jeg tænker på det
- Kom så Brøndby, de gule og blå
- La la la la la la la, Brøndby, Brøndby
- Mit hjerte banker
- Shh Shh
- Vi er Brøndby de gul’ og de blå
- Vi kom fra guld og grønne skove
- Vores vilje er af stål
- Blå gul flamme
- Brøndby er vores liv
- Brøndby til jeg dør
- Brøndbydrengene på tur igen
- Elsker Vestegnen
- For jeg vil leve
- I har briller, store briller
- Jeg var lige kommet til verden
- Kæmp for BIF
- Mit Brøndby
- Nordens helvede
- Super Vestegnen
- Vi er Vestegnen
- Vi skal ud og vise vi er mænd.
Der er altså mange sange at vælge imellem – rigtig mange. Dette viser blot igen, hvor dedikerede og loyale Brøndby-fans er. Synes du, at det virker uoverskueligt at lære alle 29 sange at kende, kan du nøjes med blot at lære en fem stykker. På denne måde er du klar til at synge med på en håndfuld sange på stadion. De sange, som du ikke kender, skal du nok få lært hurtigt under kampen alligevel.
Klubbens trænere gennem tiden
Med en eksistens siden 1964 er det klart, at mange trænere har stået i spidsen for klubben. Hver enkelt træner har sørget for at sætte sit præg på spillerne, spilstrategien og resultaterne – nogle med større held end andre. Alligevel bør hver enkelt træner respekteres og mindes, idet de alle har været med til at forme klubben til det, den er i dag. Gennem tiden har Brøndby IF’s trænere bestået af:
- Egon Knudsen, 1964-1967
- Leif Andersen, 1976-1969
- Ib Jensen, 1969-1970
- John Sinding, 1970-1971
- Mogens Johansen, 1972
- Finn Laudrup, 1973
- Kaj Møller, 1974
- John Sinding, 1975
- Jørgen Hvidemose, 1975-1980
- Tom Køhlert, 1981-1985
- Ebbe Skovdahl, 1986
- Birger Peitersen, 1987-1988
- Ebbe Skovdahl, 1988-1989
- Morten Olsen, 1990-1992
- Ebbe Skovdahl, 1992-1999
- Tom Køhlert, 1999
- Åge Hareide, 2000-2002
- Tom Køhlert, 2002
- Michael Laudrup, 2002-2006
- René Meulensteen, 2006-2007
- Tom Køhlert, 2007-2008
- Kent Nielsen, 2009-2010
- Henrik Jensen, 2010-2011
- Auri Skarbalius, 2011-2013
- Thomas Frank, 2013-2016
- Alexander Zorniger, 2016-.
Trænernavnene tæller altså mange. Nogle af trænerne sad på posten i flere år, mens andre blot stod i spidsen i et enkelt år. Mange trænere fik rollen som træner af flere omgange – nemlig John Sinding, Tom Køhlert og Ebbe Skovdahl. Hvem der overtager trænerpositionen i de næste mange årtier, er spændende at se, ligesom det er spændende at se, hvor klubben føres hen fremadrettet.
Meget mere end trænere, spillere og fans
Indtil videre har vi beskrevet Brøndby IF som trup, trænerne gennem tiden samt de loyale fans. Disse er yderst vigtige aspekter i BIF – men de er langt fra de eneste. Bestyrelsen for Brøndby IF har altid haft en betydning for klubben, og dette er ligeledes tilfældet i dag. Bestyrelsen består af tre udvalg:
- Bestyrelsesudvalg
- Vederlagsudvalg
- Revisionsudvalg
Bestyrelsesudvalget afholder møder tre til fire gange om året. Her agerer udvalget som en form for rådgiver og sparringspartner for den sportslige ledelse. Derudover fungerer bestyrelsesudvalget som et bindeled imellem selskabets bestyrelse og den sportslige sektor. Specifikke opgaver løses efter ønske fra den sportslige ledelse i selskabet, og fodboldpolitiske opgaver varetages i tæt samarbejde med den sportslige ledelse.
Vederlagsudvalget afholder møder omtrent to gange årligt. Dette udvalg håndterer opgaver såsom at fremstille forslag om vederlag til bestyrelsen. Disse forslag skal sikre direktion og beskyttelse af bestyrelsens medlemmer og sikre overensstemmelse med indsatsen og selskabets vederlagspolitik. Dertil indstiller vederlagsudvalget vederlagspolitik for direktionen og bestyrelsen. Dette tæller bl.a. de overordnede retningslinjer omhandlende incitamentaflønning. Slutteligt skal udvalget også sikre, at årsrapporten omhandlende vederlaget er fyldestgørende, retvisende og korrekt.
Det sidste udvalg, revisionsudvalget, afholder cirka tre til fire møder årligt. Her kontrolleres uafhængigheden af revisorerne samt overvågning af revision af årsrapporterne og regnskabsaflæggelsen. Desuden skal udvalget sikre, at risiko- og kontrolstyringssystemerne fungerer optimalt og tilfredsstillende.
Alle medlemmer i de forskellige bestyrelser i Brøndby IF anses for at være uafhængige. På denne måde sikres det, at god selskabsledelse vedligeholdes, hvilke er danske anbefalinger.
Et væld af Brøndby IF-sponsorer
Ligesom så mange andre fodboldklubber i Danmark har BIF en lang række sponsorer bag sig. Her er det selvfølgelig hovedsponsoren, der har den største betydning. Men en lang række andre sponsorer er også med til at støtte op om klubben. På nuværende tidspunkt er klubbens hovedsponsor Arbejdernes Landsbank. Dette har banken været siden januar 2017, og sponsoratet løber frem til sommer 2021.
At blive sponsor for en fodboldklub giver opmærksomhed, kendskabsgrad, synlighed og netværk for en virksomhed. Derfor er det oplagt at agere som sponsor for en klub – især så populær en fodboldklub som BIF. Men det er essentielt for virksomheder at sponsorere klubber, der har de samme værdier. Ellers fungerer det tætte samarbejde ikke. Arbejdernes Landsbank og Brøndby IF må i den grad siges at besidde de samme værdier. Passion, stort engagement, sunde værdier og professionalisme er alle værdier, som begge parter deler.
I 2019 består Brøndby IF’s sponsorer af:
- Arbejdernes Landsbank som Hovedpartner
- NTG Nordic som Rygpartner
- Jensen som Co-Partner
- Carlsberg som Official Beer Partner
- Betfair som Official Betting Partner
- Hummel som Tøjpartner
- Friis Rengøring & Vinduespolering, Loxam og Skandinavisk Motor Co. Som Business Partnere
- Skjold Burne, Apollo Rejser, Bravida Danmark, Danica Pension, Danske Bank, DLA Piper Denmark, G.S.C Materieludlejning, Hans Følsgaard, OK, PWC, Skanlog, SportMaster og Taster Wine som Euro Partnere
- Stavnskær Elektrik som Executive Club Partner
- AdminControl og Den Cyklende Tømrer som Klub Europa Partnere
- Og en lang, lang række andre partnere som Liga Partnere, Vilfort Partnere, Brøndby Partnere og Nordic Partnere.
Med klubbens popularitet, størrelse, europæiske succes og store fanskare er der god grund til, at så mange forskellige virksomheder vælger at give deres støtte til klubben. Sponsorater giver nemlig eksponering, opmærksomhed, netværk, synlighed og kendskabsgrad. Idet Brøndby IF netop også er danskernes favorithold at se i fjernsynet, er det et klogt valg. Som nævnt tidligere sad der gennemsnitligt 148.000 seere ved tv-skærmen ved hver BIF-kamp i Superliga-sæsonen 2018-2019.
Konklusion
Brøndby IF blev altså grundlagt i 1964 og har sidenhen vokset sig så stor, at det i dag er en af de største og mest succesfulde fodboldklubber i Danmark. BIF’s fanskare er blandt de mest dedikerede, loyale og kreative fans – og den største fanklub i landet. De gule og blå trøjer er derfor ikke at tage fejl af, når Brøndby-spillerne kaster sig ud i kamp. Klubben vandt sit første Danmarksmesterskab i 1985. Herefter sejrede BIF igen i landspokalturneringen i 1989, 1994, 1998, 2002, 2005 og 2008.
Også i Europa har Brøndby IF fastslået sit navn. Europa Cup har klubben deltaget i et væld af gange – første gang i 1986. Siden da er klubben blevet set som det stærkeste fodboldhold i Danmark. BIF’s bedste resultat i EUFA Cuppen var i 1991, hvor klubben nåede semifinalen. Andre flotte resultater lyder på kvartfinalerne i 1987 og 1997 i Europa Cups mesterhold. Ses der på enkeltresultaterne, er 1995’s sejren over Liverpool FC og 1996’s sejren over Karlsruher SC de bedste. Brøndby IF har derudover kvalificeret sig til Champions League i 1998.
I 1978 blev Brøndbyernes I.F. Fodbold A/S-selskabet børsnoteret – blot som verdens anden fodboldvirksomhed. Klubbens resultater taler altså for sig selv – hjemførelse af mesterskabet i Danmark 10 gange samt pokaltrofæet seks gange. Dertil lægges de uendelige rækker af Danmark-, Pokal- og Sjællandsmesterskaber også til. Klubben har dermed været den fodboldklub, der har opnået allermest fremgang i 70’erne, 80’erne, 90’erne og i begyndelsen af det 21. århundrede.
Andre klubber
Læs her vores guides til andre danske klubber: