Europa League

Læs om Europa Leagues historie, om trofæet, hvordan klubber kan kvalificere sig til Europa League, samt om turneringens struktur.

Europa League

UEFA Europa League – et historisk tilbageblik

UEFA Europa League (går også under forkortelse UEL) er en årlig fodboldturnering, der er arrangeret af UEFA. Turneringen er forbeholdt europæiske klubhold, der har formået at kvalificere sig. Klubberne kvalificerer sig gennem nationale ligaer, hvilket i dansk optik er Superligaen. Kun overgået af Champions League hører Europa League til blandt toppen af verdens fodboldturneringer.

Turneringen Europa League havde sin begyndelse tilbage i 1971. Her erstattede den Inter-Cities Fairs Cuppen, der var blevet grundlagt 16 år tidligere i 1955. Inter-Cities Fairs Cuppen havde vokset sig stor mellem årene 1955 og 1971 og udvidede sig fra 11 hold de første år til 64 hold i den sidste sæson, der blev spillet 1970/71. Den store succes på den europæiske fodboldscene gjorde den interessant for UEFA. De overtog den, lagde den ind under UEFA-regi og gav den nyt liv i det følgende år under navnet ’UEFA Cuppen’.

Første sæson af UEFA Cuppen blev spillet i 1971/72, hvor de to engelske hold Wolverhampton Wanderers og Tottenham Hotspur tørnede sammen i finalen.

I 1999 ændrede man igen i formatet, således at UEFA’s anden turnering UEFA Cup Winners Cup blev afskaffet og slået sammen med UEFA Cuppen. Og få år efter i sæsonen 2005/06 ændrede man endnu engang i formatet, således at der blev indført et Gruppespil, der skulle afvikles, inden holdene kunne fortsætte til knock-out-fasen.

UEFA Europa League får sit navn

Siden sæsonen 2009/10 har turneringen gået under navnet UEFA Europa League. I forbindelse med navneskiftet afviklede man Intertoto Cuppen (UEFA’s tredjestørste fodboldturnering) og indlemmede så at sige efterdønningerne af Intertoto i det nye Europa League. Strukturen blev ændret, og man skabte dermed et større og mere udviklet format for afviklingen af fodboldturneringer. Dette indebar blandt andet flere hold i turneringen. Derudover kom der ændringer i kriterierne for kvalifikation, ligesom andelen af gruppetrin er vokset i Europa League.

Titlen som UEFA Europa League-mestre er blevet vundet af 28 klubber. Ud af disse har 13 klubber vundet titlen mere end én gang.

UEFA Europa League-trofæet

Når mestrene af Europa League skal kåres, får den vindende fodboldklub overrakt et trofæ. Dette trofæ kaldes UEFA Cup (også kendt under navnet Coupe UEFA) og bærer samme navn som selve turneringen inden navneændringen til Europa League i 1999-2000-sæsonen. Trofæet er designet og udformet på Bertoni-værkstedet i Milano.

Trofæet er formet som en klassisk pokal. Nærmest som en timeglasform, hvor det smalleste punkt er cirka 1/3 fra bunden. Pokalen er ikke rund. Den er derimod ottekantet. Trofæet er udformet i sølv, hvilket gør den særdeles tung. Faktisk er den det tungeste trofæ blandt alle UEFA’s pokaler. Med en vægt på 15 kilo. Derudover er den 65 centimeter høj, 33 centimeter bred og 23 centimeter dyb. Modsat andre trofæer i europæiske fodboldturneringer har ’the UEFA Cup’ ingen håndtag, hvilket heller ikke gør den mere håndterbar for den vindende fodboldklub.

Foden består af gul marmor, og lige over marmoret er der indlagt flag fra turneringslandene. Ovenover soklen er der indlejret en række små fodboldspiller-figurer. De er placeret således, at det fremstår som om, det er dem, der løfter og støtter det ottekantede trofæ.

Frem til sæsonen 2009/10 var det kutyme, at det vindende hold kunne beholde det originale trofæ i ét år, mens de var forsvarende mestre. Når denne periode var overstået, fik klubben derefter en mindre kopi af originalen. Men siden da har reglerne ændret sig. Nu befinder det oprindelige trofæ sig altid i UEFA’s varetægt, mens en kopi i fuld størrelse tildeles til hver vinder at konkurrencen.

Hvordan kvalificerer klubberne sig til UEFA Europa League?

For at kvalificere sig til Europa League, skal man imødekomme UEFA’s krav i henhold til deres koefficienter. UEFA’s koefficientliste hedder officielt UEFA Associations’ Club Coefficient Rankings. Denne rangering gør, at der tilbydes bedre indledende runder til de nationer, der nyder størst succes på fodboldbanen.

Normalt tildeles hvert land pladser til hold, der rangerer højst i deres nationale ligaer og Cup-turneringer. Og det er ofte hold, der ikke er berettigede til en plads i den endnu mere prestigefyldte turnering UEFA Champions League. Det betyder samtidig, at hvis et land kvalificerer sig til UEFA Champions League, er det denne turnering, der har førsteprioritet. Og UEFA Europa League-pladsen kan derefter tildeles en anden klub.

Hvis klubberne i UEFA Champions League bliver slået ud i kvalifikationsrunderne eller i gruppespillet, har de stadig mulighed for at deltage i UEFA Europa League. Dette kan ske i forskellige faser i kvalifikationsrunderne i Europa League, hvor de kan komme ind ad sidelinjen.

De 5 kvalifikationsrunder i UEFA Europa League

UEFA Europa League-kvalifikationen består af i alt fem runder: den indledende runde, 1. kvalifikationsrunde, 2. kvalifikationsrunde, 3. kvalifikationsrunde og Playoff-kvalifikationsrunden. Disse kvalifikationsrunder spilles, inden gruppespillet træder i kraft.

I kvalificeringsrunderne 2, 3 og playoff er holdene inddelt i 2 retninger, der kan føre et hold tættere på trofæet. Den første retning er ’Champions Route’, der er for hold, som vandt deres nationale ligaer, men som ikke klarede Champions League-kvalifikationen. Den anden retning er ’League Route’, der indbefatter hold, som ikke vandt turneringer i deres hjemland.

Holdene placeres i hver deres runde. Dette sker ud fra en række kriterier, blandt andet klubbens rangering i hjemlandets liga den forrige sæson. Dertil kommer klubbens rangering i forhold til UEFA’s koefficientliste.

Kvalifikationsrunderne spilles ud fra et knockout-system. Her mødes holdene til to kampe, hvor den ene spilles på hjemmebane, mens den anden kamp spilles på udebane. Holdet, der efter kampene har scoret flest samlede mål, går videre til næste runde.

Du får en uddybning af disse runder nedenfor. Så nu har du ingen undskyldninger for ikke at være opdateret på UEFA Europa League-fronten.

Den indledende kvalifikationsrunde

Den indledende kvalifikationsrunde i UEFA Europa League består af 14 hold. Disse 14 hold indbefatter:

  • 4 hold, der er mestre i deres nationale Cup-turneringer (og som rangerer som nr. 52 til 55 på UEFA’s koefficientliste).
  • 6 hold, der har vundet andenpladsen i deres nationale ligaer (og som rangerer 49 til 54 på UEFA’s koefficientliste).
  • 4 hold, der har vundet tredjepladser deres nationale ligaer (og rangerer fra 48 til 51 i forhold til UEFA-koefficienterne).

Holdene spiller knockout-kampe – en kamp hjemme og en kamp ude – og de syv endelige vindere af disse kampe går videre til 1. kvalifikationsrunde.

1. kvalifikationsrunde

Den 1. kvalifikationsrunde i UEFA Europa League består af 94 hold. Denne rundes deltagere indbefatter:

  • 7 vindere fra den indledende kvalifikationsrunde.
  • 26 hold, der er de nationale mestre (som rangerer fra 26. til 51. På UEFA-koefficientliste).
  • 30 hold, der har vundet andenpladserne i de nationale ligaer (og som rangerer fra 18 til 48 på UEFA’s koefficientliste – med undtagelse af Liechtenstein).
  • 31 hold, der har vundet tredjepladser i deres nationale liga (og rangerer fra 16 til 47 i forhold til UEFA’s koefficientliste – Liechtenstein undtaget).

I 1. kvalifikationsrunde spiller alle hold knockout-kampe på henholdsvis ude- og hjemmebane. Og de 47 vindere af disse knockout-kampe går videre til 2. kvalifikationsrunde.

2. kvalifikationsrunde

I 2. kvalifikationsrunde ændrer systemet sig en smule. Og som nævnt tidligere bliver holdene delt i to retninger: ’Champions Route’ og ’League Route’.

’Champions Route’ er for nationale vindere, der er elimineret i forskellige faser af kvalifikationen til UEFA Champions League.

’League Route’ består derimod mestendels af ’automatisk kvalificerede deltagere’ og vindere af Europa Leagues 1. kvalifikationsrunde. Senere vil endvidere to hold, der er blevet elimineret fra Champions League, tilslutte sig turneringen. Dette sker i den 3. kvalifikationsrunde ’League Route’.

2. kvalifikationsrunde – Champions Route

Den 2. kvalifikationsrunde i UEFA Europa League ’Champions Route’ består af 19 hold. Holdene i denne 2. kvalifikationsrunde indbefatter:

  • 3 eliminerede hold fra Champions Leagues indledende kvalifikationsrunde
  • 16 eliminerede hold fra Champions Leagues 1. kvalifikationsrunde.

De 10 vindere kvalificerer sig til UEFA Europa Leagues 2. kvalifikationsrunde (Champions Route)

2. Kvalifikationsrunde – League Route

UEFA Europa Leagues 2. kvalifikationsrunde ’League Route’ består af 74 hold. Dette inkluderer de 47 vindere fra den 1. kvalifikationsrunde. De resterende 27 hold er klubber, der ikke vandt nationale titler, men som har kvalificeret sig via UEFA’s koefficientsystem. Holdene i denne runde er:

  • 47 vindere fra 1. kvalifikationsrunde
  • 7 nationale Cup-vindere (der rangerer 19. til 25. på UEFA’s koefficientliste)
  • 2 hold, der har vundet andenpladser i nationale ligaer (og som rangerer 16. til 17. på UEFA’s

koefficientliste)

  • 3 hold, der har vundet tredjepladser i nationale ligaer (som rangerer 13. til 15. på UEFA’s

koefficientliste).

  • 9 hold, der har vundet fjerdepladser i nationale ligaer (og som rangerer 7. til 15. på UEFA’s

koefficientliste)

  • 2 hold, der har vundet femtepladser i nationale ligaer (og rangerer 5. til 6. på UEFA’s

koefficientliste)

  • 4 hold, der har vundet sjettepladser i nationale ligaer (og rangerer 1. til 4. på UEFA’s

koefficientliste)

Holdene skal spille knockout-kampe ude og hjemme. De 37 vindere af denne runde går videre til den 3. kvalifikationsrunde.

3. kvalifikationsrunde – Champions Route

  1. runde af kvalifikationen til UEFA Europa League består af 20 hold. Dette inkluderer:
  • 10 vindere fra Europa Leagues 3. kvalifikationsrunde (Champions Route)
  • 10 eliminerede hold fra UEFA Champions Leagues kvalifikationsrunde.

De 20 hold skal ud i knockout-kampe. Vinderne går videre til UEFA Europa League Playoff-kvalifikationsrunden ’Champions Route’, mens taberne ryger ud.

3. kvalifikationsrunde – League Route

Den 3. Kvalifikationsrunde i UEFA Europa League ’League Route’ består af 52 hold. Dette indbefatter:

  • 37 vindere fra 2. kvalifikationsrunde ’League Route’
  • 2 eliminerede hold fra UEFA Champions Leagues kvalifikationsrunde
  • 5 hold, der har vundet nationale Cup-mesterskaber (og rangerer 13 til 18 på UEFA’s

koefficientliste)

  • 6 hold, der har vundet tredjepladser i nationale ligaer (og som rangerer 7 til 12 på UEFA’s koefficientliste)
  • 1 hold, der har vundet en fjerdeplads i en national liga (og som rangerer som nr. 6 på UEFA’s

koefficientliste )

Holdene skal spille knockout-kampe (en hjemmekamp og en udekamp), og de 26 vindere går videre til Playoff-kvalifikationsrunden ’League Route’.

Playoff-kvalifikationsrunden – Champions Route

Playoff-kvalifikationsrunden ’Champions Route’ udgøres af 16 hold. Disse hold indbefatter de 10 vindere fra Europa Leagues 3. kvalifikationsrunde ’Champions Route’ og 6 eliminerede hold fra UEFA Champions Leagues 3. kvalifikationsrunde.

De 16 hold spiller knockout-kampe på ude og hjemmebane, og de otte vindere kvalificerer sig til UEFA Europa Leagues gruppespil, mens taberne er ude af turneringen.

Playoff-kvalifikationsrunden – League Route

Playoff-runden ’League Route’ består af 26 hold. Disse 26 hold er alle vindere fra UEFA Europa Leagues 3. kvalifikationsrunde.

De 26 hold skal krydse klinger i knockout-kampe på henholdsvis ude- og hjemmebane. De 13 vindere kvalificerer sig til UEFA Europa Leagues Gruppespil.

UEFA Europa League – Gruppespillet

Gruppespillet i UEFA Europa League består af 48 hold. Disse hold inkluderer:

  • 21 vindere fra Europa League Playoff-kvalifikationsrunder (13 hold fra ’League Route’ og 8 hold fra ’Champions Route’).
  • 6 eliminerede hold fra Champions Leagues Playoff-kvalifikationsrunde (Champions Route)
  • 2 eliminerede hold fra Champions Leagues Playoff-kvalifikationsrunde (League Route)
  • 2 eliminerede hold fra Champions Leagues kvalifikationsrunde.
  • 12 nationale Cup-vindere (der rangerer nr. 1. til 12. i forhold til UEFA’s koefficienter)
  • 1 hold, der har vundet en fjerdeplads den nationale liga (og som rangerer som nr. 5 i forhold til UEFA’s koefficienter)
  • 4 hold, der har vundet femtepladser i deres nationale liga (der rangerer nr. 1 til 4 i forhold til UEFA’s koefficienter).

De 48 hold inddeles i 12 grupper på fire hold. I Gruppespillet spiller alle hold en udekamp og en hjemmekamp mod hver af de andre i gruppen. Det betyder, at hvert hold spiller seks kampe i alt i Gruppespillet. Der tildeles 3 point for en sejr, 1 point for uafgjort og 0 point for tab.

Nr. 1 og nr. 2 i hver gruppe går derefter videre til Europa League ’Round of 32’.

UEFA Europa – Knockout-fasen

Knockout-fasen består af 5 runder: ’Round of 32’, ’Round of 16’, kvartfinaler, semifinaler og finalen. Og der spilles endnu en gang både en kamp ude og en kamp hjemme. Og det er det hold, der scorer flest mål sammenlagt i de to kampe, der går videre til næste runde.

’Round of 32’

’Round of 32’ i Europa League består af 32 hold, hvilket inkluderer:

  • 12 vindere fra Gruppespillet
  • 12 andenpladser fra Gruppespillet
  • 8 hold, der fik tredjepladser i UEFA Champions League

De 32 hold inddeles i to grupper á 16 hold. De 12 gruppevinderne og de fire bedst placerede Champions League-hold matches med andenpladserne i Gruppespillet og de resterende fire Champions League-hold, der fik en tredjeplads i Gruppespillet i Champions League. De spiller knockout-kampe ude og hjemme, og de 16 vindere går videre til ’Round of 16’.

’Round of 16’

Europa League ’Round of 16’ består af 16 hold, der alle er vindere af ’Round of 32’. I dette stadie af turneringen skal holdene ikke igennem en seedning for at fastslå deres rangering i forhold til UEFA-koefficienterne. Alle holdene placeres blot i én pulje, hvorfra der trækkes lod om, hvem der skal spille mod hvem.

Der spilles endnu engang knockout-kampe på ude- og hjemmebane. Og de otte vindere går videre til kvartfinalen.

Kvartfinalerne

De otte vindere fra ’Round of 16’ skal spille i UEFA Europa League kvartfinalerne. I kvartfinalen er der ingen seedning, og alle holdene placeres i én pulje, hvorfra der bliver trukket lod om, hvilke hold der skal spille kvartfinale mod hinanden. Igen spilles der knockout-kampe ude og hjemme.

Når kvartfinalen er overstået, er der fire vindere tilbage. De går videre til semifinalen, hvor de skal spille om en plads i finaleopgøret.

Semifinalerne

Europa League-semifinalen består af de fire hold, der er vindere af kvartfinalerne. Der trækkes lod om, hvilke hold der skal spille semifinale mod hinanden. Kampene bliver afgjort ved hjælp af knockout-kampe på ude og hjemmebane.

Vinderne af disse kampe skal spille om det eftertragtede trofæ i UEFA Europa League finalen.

UEFA Europa League finalen

De to vindere fra semifinalerne skal spille om UEFA Europa League mesterskabstrofæet i finalen. De to hold skal kun spille én kamp. Denne kamp skal spilles på et neutralt sted, hvor ingen af holdene kan drage fordel af at have et hjemmepublikum i ryggen.

Hvis det står uafgjort efter den ordinære spilletid, forlænges kampen med to gange 15 minutters ekstra spilletid. Hvis det stadig står uafgjort, når den ekstra spilletid er gået, skal holdene i en straffesparkskonkurrence. I straffesparkskonkurrencen skal hvert hold skiftevis sparke mod mål. Et mål, der kun er forsvaret af det modsatte holds målmand. Hvert hold har fem spark. Hvert spark skal tages af en ny spiller.

Hvis kampen stadig er uafgjort efter disse to gange fem spark, fortsætter holdene ind i en ’Sudden death’-fase. Her tager holdene ét spark ad gangen, indtil et hold misser målet. Derefter kan det andet hold kåres som vindere af UEFA Europa League.