AGF

Her kan du læse om fodboldklubben AGF. Læs bl.a. om historien bag AGF (Aarhus Gymnastikforening), talentudvikling og stadion.

AGF

Introduktion

I Danmark hører vi meget om Københavns mesterhold fra FC København. Men faktisk har Danmarks andenstørste by også et fodboldhold, der har spillet med i mange år. Med mange op- og nedture har AGF en lang historie med sig. AGF-fodbold holder til i Aarhus, og klubben har gjort det siden 1880. Dermed er det en af landets ældste klubber sammen med blandt andet Brøndby IF og AaB.

Men hvordan startede det hele? Og hvordan kommer du egentlig ud og ser en kamp i Jyllands hovedstad? Alt det og meget mere kan du læse om nedenfor. Vi har lavet en historisk gennemgang af klubbens historie til dig. Samtidig vil vi fortælle dig meget mere om, hvordan du kan komme ind og opleve holdet på hjemmebane. Det er nemlig en helt særlig oplevelse at besøge Ceres Park, der er AGFs helt egen hjemmebane. Du kan altså læse meget mere om:

  • AGFs historie fra 1880 og til i dag
  • Talentudvikling i AGF
  • AGFs kampe og billetter til disse
  • Ceres Park.

Vi klæder dig godt på, så du kan få det hele med. AGF er nemlig en klub fyldt med historie, succeser og nedture, der i dag har skabt en traditionsrig klub.

Hvem er AGF?

Lad os først gøre det klart, hvad vi taler om, når vi taler om AGF. I dag er AGF en sportsklub for flere forskellige sportsgrene. AGF er oftest kendt for fodbold, men faktisk er der også stor succes på håndboldsiden. Klubben er en del af Aarhus Gymnastikforening, der blev stiftet tilbage i 1880. Først i 1902 kommer der fodbold på programmet.

I dag spiller AGF med i Danmarks bedste fodboldrække og har gjort det i mange år. Deres kaldenavn er De Hvi’e, Byens Hold og Aarhus’ Drenge. Disse kaldenavne følger klubbens tilhængere rundt i hele landet. Til trods for fodbolden i 1902 blev den professionelle afdeling i AGF først stiftet i 1978. Dette var 14 år inden, at Superligaen blev en realitet i dansk fodbold.

Selvom AGF er holdet i den andenstørste by i Danmark, har de mødt udfordringer undervejs. Faktisk så store af slagsen, at de har haft nogle sæsoner i den andenbedste række. Dette blev tilfældet i følgende sæsoner:

  • 2006-2007
  • 2010-2011
  • 2014-2015.

Klubben har også fået sig et andet kaldenavn, nemlig Galehuset. Dette skete i takt med en række stridigheder, der opstod på baggrund af holdets svingende resultater i en årrække. Galehuset følger klubben i dag og ses som et ironisk indslag til deres støtte til en klub, der har været i dyb krise.

Det historiske overblik

Lad os starte fra begyndelsen. AGF blev stiftet tilbage i 1880, hvor det var tiltænkt som en gymnastikforening. Men der gik ikke mange år, før fodbolden kom på programmet. Dette skete som nævnt i 1902, og det første mesterskab vindes allerede i 1908. Historien har vi inddelt i forskellige perioder. På den måde kan du nemt finde rundt i AGFs klubhistorie og finde det, som du gerne vil læse om. Du finder følgende afsnit i historien:

  • Fra begyndelsen og til 1951
  • Fra 1952 og til Superligaens begyndelse i 1991
  • Superliga: 1991-2000
  • Fra 2001 til 2010
  • Fra 2011 og til i dag.

Nu har vi taget hul på det første afsnit om klubbens begyndelse. Allerede i 1909 vinder AGF sit andet mesterskab som jysk mester. Det betyder også, at klubben har brug for et godt baneanlæg. Dette får de i 1911, hvor der er tilhørende klubhus. Dette placeres ved Dalgas Avenue i det centrale Aarhus. Igen i 1919 vinder AGF det jyske mesterskab, og holdet spiller sig godt ind i den jyske turnering.

Succes i fodbold kræver en god hjemmebane. Det var også tilfældet for AGF i 1920. Her indvies Aarhus Stadion, som bliver AGFs egen hjemmebane. Allerede året efter kan de fejre det jyske mesterskab endnu en gang. Samtidig vinder de titlen som provinsmestre, men må se sig slået af Frem med 1-2 ved Danmarksmesterskabet. Samme år bliver den legendariske klubdragt indviet. Her bæres den hvide trøje og de mørkeblå shorts for første gang.

I 1922 bliver Aarhus mestrene i Jylland endnu en gang. Her oprettes mesterskabsrækken også, og AGF bliver den ene af de to klubber, der spiller med i alle årene indtil 1936. Rækken er for de bedste jyske hold. Indtil 1927, hvor Danmarksturneringen oprettes, ender AGF igen med at vinde det jyske mesterskab og provinsmesterskaberne hele to gange.

Danmarksturneringen

Denne turnering dækker hele landet, og derfor er det nødvendigt for holdene at kvalificere sig til det høje niveau. I 1929 ender AGF i oprykningsserien, der giver mulighed for at spille med i mesterskabsserien. Allerede året efter spiller AGF med i denne række. Herefter bliver der en række succesoplevelser for AGF indtil 1950. Følgende resultater fik klubben i de følgende år:

  • Bronze i Danmarksturneringen i 1933
  • Jysk mester i 1934
  • Jysk mester i 1935
  • Jysk mester i 1944
  • Sølv i Danmarksturneringen i 1945
  • Jysk mester i 1946
  • Bronze i Danmarksturneringen og jysk mester i 1949
  • Bronze i Danmarksturneringen og jysk mester i 1950
  • Bronze i Danmarksturneringen i 1951.

De første 50 år af klubbens fodboldhistorie byder altså på masser af succes og en masse trofæer til klubben. Holdet stod stærkt, og det lugtede af langt flere mesterskaber. Men efter 1951 løber klubben ind i nogle nedture og sætter en stopper for den store medaljestrøm i nogle af sæsonerne.

Fra 1952 og til Superligaens begyndelse i 1991

Efter et år som det tredjebedste hold i Danmark må AGF en tur ned i 2. division efter en skuffende sæson i 1952. Dog finder holdet hinanden igen og spiller sig op i den bedste række allerede året efter. Det blev starten på nogle gode år for det aarhusianske mandskab. Allerede i 1955 vinder de The Double. De tager nemlig det danske mesterskab og landspokalen med hjem til Aarhus. Pokalfinalen blev spillet mod Chang Aalborg, hvor AGF vinder hele 4-0.

Succesen fortsætter efter The Double. AGF kan fejre, at de bliver det første danske hold i en ny turnering i Europa. De taber til Stade de Reims, men kan være tilfredse med en plads i denne turnering. I 1956 fortsætter succesen. Her bliver AGF igen danske mestre, men må vinke farvel til jagten efter The Double endnu en gang. De vender stærkt tilbage og vinder endnu en gang The Double i 1957. Det betyder et dansk mesterskab for tredje gang i streg og endnu en landspokal.

AGF bliver ved med at imponere og vinder The Double i 1960. Det bliver altså tredje gang på under 10 år, at AGF løber med både det danske mesterskab og landspokalen. Dette er en af de største succeshistorier over en længere periode i AGF. I årene efter bliver det ikke til noget mesterskab for AGF, og i 1968 må de ned og vende i 2. division endnu en gang. De spiller sig først tilbage til den bedste række i 1971 og rykker endnu en gang ned i 1973 – det har svært ved at finde et stabilt niveau i disse år.

I 80’erne er AGF ved at være tilbage på toppen. Her kunne vi fejre følgende resultater:

  • Sølvmedaljer i 1982
  • Bronzemedaljer i 1983
  • Sølvmedaljer i 1984
  • Bronzemedaljer i 1985
  • Dansk mester for femte gang i 1986
  • Bronzemedaljer og vinder af landspokalen i 1987
  • Vinder af landspokalen i 1988.

80’erne var derfor en god årrække for det jyske storhold. Og i 1991 oprettes den velkendte Superliga. Dette kommer i kølvandet på en række ændringer i turneringen, hvor spillere blandt andet må få betaling for at spille fodbold. Et nyt kapitel i dansk fodbold.

Superligaen: 1991 til 2000

Superligaen indvies, og her skal 12 hold spille om det danske mesterskab hver sæson. AGF lægger sig i toppen og vinder bronze det første år, hvor turneringen er i gang. De efterfølgende år byder ikke på absolut topplaceringer for AGF, og de oplever pludselig en særdeles hård modstand fra de andre hold. Dog bliver 1996 et godt år i klubbens historie. Her løber de afsted med sølv i Superligaen samt pokalen for niende gang. Kampen bliver vundet 2-0 mod mesterholdet fra Brøndby IF. Samme år bliver nogle af klubbens medlemmer hædret for deres flotte indsats og hårde arbejde på holdet. DBU tildeler AGF følgende titler:

  • Stig Tøfting bliver kåret som årets pokalfighter
  • Thomas Thorninger bliver topscorer i Superligaen
  • Peter Rudbæk bliver årets træner.

Og i 1997 stopper det ikke med målfesten. Her kan AGF fejre, at de bliver det mest scorende hjemmehold i Superligaens historie. Det bliver til hele 48 mål i sæsonen 1996-1997. Desværre byder årtusindeskiftet på en stor uro i klubben. Efter en længere periode med uro i ledelsen og økonomiske problemer, overtages AGF af hovedafdelingen, AGF af 1880.

Fra 2001-2010

Til trods for uroen, som årtusindeskiftet bød på, bliver Alm. Brand hovedsponsor for AGF i 2002. Året forinden har Kurt Andersen også støttet med et stort millionbeløb for at sikre det aarhusianske holds overlevelse. AGF kan i 2002 også fejre sit 100-års jubilæum, og fanklubben kan fejre 10 år som supporter for holdet.

Vi springer til 2005, hvor der sker noget helt særligt i AGF. Holdet har ikke spillet sig til nogen medaljer i de sidste par år, men til gengæld får de fint besøg. Der bliver dette år spillet en venskabskamp mod det spanske mesterhold fra FC Barcelona. Her fyldes NRGI Park op, og den gode stemning kan mærkes i hele Aarhus. Året efter byder på endnu en nedtur for AGF. De ender med et nedrykningsdrama mod SønderjyskE, der betyder et år i 1. division for jyderne. Samme år vender FC Barcelona tilbage og afholder træningslejr i Aarhus.

2007 byder på andet end en sæson i 1 division. Et af lyspunkterne var fanklubbens initiativ til at føre den hidtil største kampagne mod racisme i dansk fodbold. Dette havde været et stort problem indtil, og det ville klubbens fans gøre noget ved. Samtidig overtager en række investorer Kurt Andersens plads i klubben. Han bliver hædret for sit store arbejde og tro på klubben. Sidst på sæsonen kan AGF notere en plads i SAS-ligaen til næste sæson.

Efter nogle år i midten af SAS-ligaen må AGF endnu en gang en tur ned i landets næstbedste række. Dette sker i 2010, men allerede året efter er de tilbage.

Fra 2011 og til i dag

AGF vender tilbage til SAS-ligaen, hvor de i langt de fleste år har hørt hjemme. Det betyder et stærkt comeback, der giver dem en 5. plads – den bedste placering for klubben i 15 år. Samtidig kvalificerer de sig til Europa League. De må desværre vinke farvel til europæisk fodbold i første runde, hvor de taber til FC Dila Gori.

Efter flere års nedadgående kurve vælger klubben i 2014 at fritstille klubbens træner, Peter Sørensen. I stedet for træder Jesper Fredberg til, men AGF må atter rykke ud af den bedste liga. Det betyder et trænerskifte samme år, hvor Morten Wieghorst overtager styringen. Med ny træner i spidsen ender AGF på en andenplads i 1. division året efter. De rykker dermed op i landets bedste liga endnu en gang. Men igen er holdet medvirkende til et trænerskifte. I slutningen af efterårssæsonen i 2015 stopper samarbejder med både cheftræner og assistenttræner. I stedet for bliver Glen Riddersholm klubbens nye træner.

For første gang i tyve år spiller AGF sig i pokalfinalen i 2016. Et lyspunkt for en klub, der har oplevet meget uro i løbet af de seneste 15 år. AGF møder FC København i finalen på et fyldt stadion i Aarhus. Dog må de nøjes med en andenplads. AGF kommer i denne sæson også tilbage til Superligaen.

Endnu et trænerskifte sker i 2017. Her stopper Glen Riddersholm, og i stedet ansættes David Nielsen, der året forinden havde opnået stor succes med sit mandskab i Lyngby. Dette blev starten på en ny æra hos AGF, der arbejder sig mod toppen i dag.

Talentafdelingen i AGF

Ligesom mange af de andre store klubber landet over har AGF også en stor talentafdeling. Klubben vil skabe en række talenter, der kan spille med i Danmarks bedste fodboldliga. Men dette er ikke det eneste, som klubben har af tilbud til unge. Faktisk har de udviklet et koncept, hvor spillere selv kan vælge at være en del af noget større. Dette kalder de for AGF Skills Academy.

AGF Skills Academy kommer med en vision om at skabe Danmarks bedste børnefodboldmiljø. Her kan alle spillere fra U6-U19 være med, hvis de ønsker mere fodboldtræning og flere oplevelser. Tilbuddet gælder både for medlemmer af AGF 1880 og spillere fra andre klubber. Dermed kan unge spillere få træning i AGF ud over den træning, de har i deres respektive klubber. AGF Skills Academy består hovedsageligt af:

  • Ugentlige træningspas
  • Kampe og stævner

Træningen kan du købe dig til, og en periode gælder for et halvt år. Det er muligt med ét eller to træningspas hver uge. Hvis du eller dit barn er tilmeldt som spiller, er der mulighed for at deltage i både nationale og internationale stævner hvert år. Samtidig vil der være mulighed for at deltage på Elite Fodboldskole i påskeferie, sommerferie eller efterårsferie. Disse camps indeholder:

  • Træning ved professionelle fodboldspillere – både fra og udenfor AGF
  • Træning ved kendte trænere fra forskellige klubber
  • Elitære oplæg.

Få en oplevelse til AGFs kampe

Vil du gerne ud og opleve AGF i aktion, så kan du her læse en masse om dine muligheder. Du kan altid købe dig en billet til én af AGFs kampe. AGFs hjemmebane hedder i dag Ceres Park, og der er plads til over 20.000 tilskuere. Det ligger centralt placeret i Aarhus. Den præcise adresse er:

Ceres Park og Arena

Stadion Allé 70

8000 Aarhus C

Du kan vælge at købe dine billetter hjemmefra. Det kan du nemt gøre på deres hjemmeside. Der er også mulighed for at købe dem i billetboderne på kampdagen. Disse åbner en time før kampstart. Prisen på din billet afhænger af dine ønsker om en stå- eller siddeplads. For en voksen er prisen mellem 100-130 kr. Der er rabat for børn, studerende og pensionister.

Vil du gerne være med hele sæsonen, er den ideelle løsning for dig et sæsonkort. Med et sæsonkort kan du komme ind til alle kampe, og du sparer dermed mange penge i forhold til enkelte billetter. Samtidig får du en række fordele med dit sæsonkort. Du finder fire forskellige typer af sæsonkort hos AGF.

Guldkortet

Vil du have det bedste af det bedste? Så er guldkortet lige noget for dig. Her får du en fast plads på det Øvre C. Dette er den bedste placering i hele Ceres Park. Du vil blive inviteret til præsentation af sæsonens spillertrup. Samtidig får du en række fordele med dit guldkort:

  • Adgang til pokalkampe til og med kvartfinalen
  • Forkøbsret til events i Ceres Park og Arena
  • 10% i AGF Fanshop, både i fysisk butik og online.

Prisen på et guldkort er mellem 1.299-1.799 kr. for hele året.

Sølvkortet

Du kan også vælge sølvkortet, hvor du kan nyde godt af en vigtig fleksibilitet. Her kan du placere dig, hvor du vil på C-nedre eller bag målet i D1-D4. Du har ingen fast plads, men har mulighed for at rykke rundt. Du får de samme fordele som ved guldkortet samt din entrébillet til fire udvalgte Fred Fredag-koncerter. Prisen på sølvkortet er mellem 699-1.299 kr.

Fankortet

Her er det oplagte valg til dig, der er en sand AGF-fan. Her får du et sæsonkort, der gælder til stemningsafsnittene B1 og B2. Du får samtidig forkøbsret til landskampe, der spilles i Ceres Park. Du kan også nyde godt af de samme fordele som med et guld- eller sølvkort. Prisen på dette er mellem 599-1.299 kr.

Familiekortet

Ceres Park har sit eget familieafsnit. Elsker du at tage på stadion med familien, er det her sæsonkort det helt rigtige for dig. I kan tage plads i Familieafsnittet på B3-B6. Kortet giver dig alle de fordele, der er ved de andre kort. På den måde kommer I til at sidde et godt sted og sammen med andre familier. Prisen er mellem 599-1.199 kr. Børn under 15 år vil have mulighed for at hente billetter helt gratis. Dette skal gøres online.

Ceres Park

AGFs helt egen hjemmebane er også værd at nævne. Først blev den til med navnet Aarhus Idrætspark, og den ligger i forbindelse med tre sportshaller. Disse rummer blandt andet AGFs håndboldafdeling. Det består altså af to dele:

  • Ceres Park, der er et stadion med mulighed for at afholde arrangementer i forbindelse med atletik
  • Ceres Arena, der rummer sportshaller.

AGFs hjemmebane havde førhen navnet NRGI Park, men i 2015 blev det til Ceres Park. NRGI blev erstattet med Royal Unibrews som hovedsponsor, og dette bryggeris lokale produkt er en Ceres. Derfor er det også en øl, der er særdeles kendt i hele Aarhus.

Historien starter helt tilbage i 1916. Axel Høeg-Hansen, der var arkitekt, tegnede en idrætspark, der blev indviet i 1920. Den ene af hallerne brændte ned under 2. verdenskrig, og den blev genopført efter krigens afslutning. I 1993 besluttede man at foretage en større renovering af idrætsparken. Her blev der tilføjet kontorer for Team Danmark, der står for talentafdelingen. Igen i 2001 stod Ceres Park over for en større ombygning. Her blev hjemmebanen renoveret, og hele ombygningen kostede tæt på 250 mio. kr.

Ceres Park har plads til lidt over 20.000 tilskuere. Disse pladser er fordelt på fire tribuner, der hver især er inddelt i forskellige afsnit. Det gør Ceres Park til Danmarks tredjestørste fodboldstadion. De fire tribuner rummer følgende antal af pladser:

  • Tribune A med 2326 siddepladser
  • Tribune B med 4610 siddepladser
  • Tribune C med 7873 siddepladser
  • Tribune D med 4624 siddepladser.

Derudover er der mange ståpladser ved målenderne. Rekorden for tilskuerantallet blev fastsat tilbage i 2003 ved en landskamp. Her skulle et dansk landshold møde AGF, og der var hele 20.398 tilskuere til stede.

AGF Fanshop

AGF har også sin egen fanshop. Her kan du finde alt tilbehør til dig, der gerne vil være en del af Aarhus’ eget fodboldhold. Du finder både en fysisk butik og en online butik. Du kan finde produkter som spillertøj, træningstøj, merchandise, boligtilbehør og meget andet. Det er kun fantasien, der sætter grænser. Gå på opdagelse i det store univers lige her, og find dine favoritter. Du har også mulighed for at forære et gavekort til shoppen til en stor fan.

Andre klubber

Læs her mere om Superligaen.

Læs her vores guides til andre danske klubber: