FC Nordsjælland

Her kan du læse om fodboldklubben FCN. Læs bl.a. om historien bag FC Nordsjælland, mesterskabet, talentudvikling og spillertruppen.

FC Nordsjælland

Introduktion

FC Nordsjælland A/S bliver grundlagt d. 1. juli 2003, og det bliver selskabet bag det professionelle fodboldhold FC Nordsjælland. Klubben er placeret i Farum på Nordsjælland og er en sammenslutning af byens to oprindelige fodboldhold. Før navneskiftet til FC Nordsjælland i 2003 hed klubben Farum Boldklub, og det er også denne klub, der i dag er moderklubben bag FC Nordsjælland. Selskabet FC Nordsjælland A/S er i dag ejet af den britiske investeringsgruppe Pathway Group. FC Nordsjællands stadion hedder Right to Dream Park og er placeret i Farum i Furesø Kommune.

Historie

FC Nordsjælland bliver som nævnt stiftet d. 1. juli 2003 i Farum, hvor byens fodboldhold Farum Boldklub skifter navn, og selskabet FC Nordsjælland A/S grundlægges. Farum Boldklub er selv en ganske ung klub på dette tidspunkt, da klubben blev etableret i 1991 ved en sammenlægning af Farums dengang to fodboldhold, Farum IK og Stavnsholt Boldklub, som altså bliver slået sammen til ét hold.

Farum Boldklub – Serieklubben med de store drømme

På tidspunktet for sin oprettelse i 1991 spillede Farum Boldklub i Serie 2, men der var drømme om meget mere i Farum. Dette var også grunden til sammenlægningen, og allerede året efter i 1992 sikrede den unge klub sig sin første oprykning, da Farum Boldklub rykkede fra 1. Division op til 2. Division.

Denne succes skulle de blive vant til i Farum, da Farum Boldklub i de følgende år stille og roligt arbejdede sig op igennem rækkerne. Dette førte til, at klubben i 1998 var i stand til at kalde sig Divisionshold for første gang, da klubben havde sikret sig oprykning til 2. Division. Men der blev stadig drømt om mere i Farum.

Farum Boldklub A/S – nu skal holdet være professionelt

Med oprykningen til 2. Division i 1998 havde det lykkedes klubben at tage springet fra Serie 2 til at blive et Divisionshold på blot syv år. Dog var ønsket at fortsætte denne udvikling. Den bedste måde at gøre dette på, spørger du? Ved at blive professionelle.

Derfor bliver der, inden sæsonstarten på 2. Division indledes, oprettet et nyt selskab, der kommer til at hedde Farum Boldklub A/S. Dette selskab skal være medvirkende til at sørge for, at Farum Boldklub kan skifte over til at blive en professionel fodboldklub.

For målene er stadig store i Farum. Klubben skal udvikle sig videre. Og det kan nok ikke overraske nogen, at den daværende borgmester i Farum har en finger med i spillet.

I Brixtoftes skygge

Farum Kommunens daværende borgmester, Peter Brixtofte, var en kontroversiel personlighed i dansk politik og i Farum. Og hans mange gøremål så ham også være involveret i sammenslutningen af Farum Boldklub. Han var blandt andet formand for klubben i en periode. Men nu hvor holdet var kommet i 2. Division, og der blev stillet ønske om fodbold på kontrakt i Farum, så var Peter Brixtofte naturligvis involveret igen, da Farum Boldklub A/S blev stiftet.

Farum Boldklub var siden sin undfangelse i 1991 stormet op igennem de danske Serier og var nu endt i Divisionerne. Dette er naturligvis meget imponerende, men det har også senere vist sig, at Peter Brixtofte i sin rolle som borgmester i Farum Kommune ulovligt havde overført penge fra netop kommunen til klubben. Noget, han i øvrigt senere blev dømt for.

Om dette fandt sted før dannelsen af Farum Boldklub A/S eller kun senere er svært præcist at afgøre. Dog viste sagsforløbet imod Peter Brixtofte, at denne bevidst havde blandet Farum Boldklub A/S’ og kommunens midler ved at lade kommunen betale for flere medarbejdere, der udelukkende udførte arbejde for det private selskab, Farum Boldklub A/S. Brixtofte-sagen, som ulovlighederne i Farum Kommune kom til at hedde i folkemunde, faldt sammen med sæsonen, hvor Farum Boldklub rykkede op fra 1. Division og blev et Superligamandskab for første gang.

Peter Brixtofte og dennes involvering i klubbens ungdom er en faktor, som vi er nødt til at tage med i historien om FC Nordsjælland. Det er en del af klubbens historie. Dermed mener vi dog ikke, at du i dag skal dømme FC Nordsjælland for, hvad der er sket tidligere. Det er nemlig ikke til at sige, hvilken sportslig indflydelse de ulovlige handlinger havde, og hvilken sportslig indflydelse de fuldt ud lovlige handlinger havde.

Farum Boldklub fortsætter ufortrødent

Vi skynder os tilbage til FC Nordsjælland og Farum Boldklub, som klubben hed på daværende tidspunkt i historien. Klubben var som nævnt rykket op til 2. Division i 1998 og blevet professionel. Ambitionerne var nemlig at fortsætte udviklingen.

I sin første sæson som Divisionshold klarede Farum Boldklub sig da også over al forventning, da holdet sluttede sin første sæson på en 5. plads – blot fem point efter vinderen i en meget tæt sæson. Klubben var dog i stand til at sikre sig oprykning til 1. Division via oprykningsspillet. En imponerende bedrift.

I 1999-2000-sæsonen spillede klubben så for første gang i 1. Division, og også her imponerede holdet. Da sæsonen var slut, havde mandskabet fra Farum tilkæmpet sig en flot 8. plads. Det var ellers en historisk sæson i 1. Division andre steder, da både FC Midtjylland og SønderjyskE (dengang Haderslev FK) begge sikrede sig oprykning til landets bedste fodboldrække for første gang nogensinde.

Den efterfølgende sæson kravlede klubben lidt tættere på oprykning, da holdet i denne sæson sluttede på en 5. plads. Men det skulle snart blive endnu bedre. I den næste sæson 2001-2002 efter blot fire år som Divisionshold blev drømmen en realitet, og klubben sikrede sig oprykning til Superligaen for første gang nogensinde.

Hvilken debut!

Farum Boldklub rykkede op ved at blive nummer to i 1. Division – blot et enkelt point efter Køge BK på førstepladsen. Men de to klubber fik to vidt forskellige oplevelser i Superligaen det år. Hvor Køge rykkede ned via en klar sidsteplads i ligaen, kunne Farum Boldklub glæde sig over sine første medaljer.

Det var på mange måder en spøjs sæson for Farum Boldklub, da holdet som nævnt endte på en 3. plads, men alligevel også sluttede med en negativ målscore på hele -9 – tredje dårligst af alle hold. Og det lykkedes også holdet at opnå sin meget flotte placering på trods af hele 14 nederlag i løbet af sæson – fjerde flest af alle hold. Farum Boldklub havde dog bare evnen til at vinde, når det gjaldt, og derfor sluttede klubben også med hele 16 sejre. Dette var næstflest i ligaen, kun overgået af FC København der vandt ligaen det år.

FC Nordsjælland bliver en realitet

Som nævnt ser klubben i sin nuværende form som FC Nordsjælland lyset d. 1. juli 2003. Ønsket med navneskiftet er at indikere, at det tidligere Farum Boldklub nu skal sprede sig og blive til et regionalt fodboldhold for hele Nordsjælland.

Dette er tanken bag selskabet FC Nordsjælland A/S, der skal sikre den videre udvikling af fodboldklubben i Farum og fodbolden i regionen, så holdet på sigt kan etablere sig som storhold på vegne af hele regionen. Allan K. Pedersen bliver formand for selskabets bestyrelse og er også ejer af langt de fleste af selskabets aktier. Farum Boldklub fortsætter som moderklub, og det er også på dennes licens, at der fortsat spilles i dag.

Det bliver hverdag igen

Vi vil nødigt bruge udtrykket højt at flyve, dybt at falde om klubbens anden sæson i Superligaen, for holdet lykkedes fint med at blive oppe. Dog var der nu langt til medaljerne. Efter sit navneskifte til FC Nordsjælland i sommeren 2003 førte den efterfølgende sæson til en placering som nummer ni. I sikker afstand af nedrykningen.

I næste sæson 2004-2005 endte holdet som året forinden med fem point ned til nedrykningen, men klubben var faldet en placering til nummer ti. Men igen var nedrykningen undgået. I 2005-2006- sæsonen sluttede holdet igen som nummer ni, men denne gang med masser af point ned til nedrykningsstregen.

Tilbage i toppen

Den efterfølgende sæson blev af en helt anden kaliber end de tre forudgående. FC Nordsjælland sluttede på en flot 5. plads og spillede undervejs meget offensiv og flot fodbold, der da også resulterede i, at klubben havde scoret flest mål i ligaen, da sæsonen var slut. Det til trods for at klubben midtvejs i sæsonen solgte topscorer Mads Junker til den hollandske klub Vitesse. På dette tidspunkt havde han allerede scoret 15 gange.

Til trods for det flotte resultat, det gode offensive spil og de mange mål, valgte klubben noget uforstående at tage afsked med træner Johnny Petersen, der ellers havde fået holdet tilbage i toppen af ligaen.

Er FC Nordsjælland bare et hold, der hører til i bunden?

Den følgende sæson blev bestemt ingen succes, og mandskabet var igen at finde i bunden af tabellen. Dog var holdet aldrig i fare for nedrykning, da der var hele 13 point til stregen ved sæsonafslutningen. Men selvom det ikke var mange point der afgjorde, hvem der lå i bunden, og hvem der lå i midten af tabellen, så var placeringen ikke god nok.

FC Nordsjælland forbedrer sig. Er det nu et midterhold?

De næste tre sæsoner så en meget støt og rolig udvikling, der langsomt gik den rigtige vej for klubben. I 2008-2009 -sæsonen forbedrede holdet sin placering med en enkelt plads og sluttede som nummer otte.

Året efter var FCN kravlet endnu en placering op, og holdet sluttede denne sæson som nummer syv. Og som du nok har regnet ud, så fortsatte den tendens året efter. I 2010-2011-sæsonen lykkedes det nok en gang for klubben at forbedre sin placering i ligaen med en enkelt plads. Nu havde holdet tre år i træk sluttet i midten af tabellen, og det virkede til, at klubben ikke længere havde nogen grund til at frygte for nedrykning. FC Nordsjælland var blevet en etableret midterklub i Superligaen.

Så blev det pludselig medaljetid igen

På trods af de måske lidt kedelige placeringer i midten af ligaen i sæsonerne 2009-2010 og 2010-2011, så må disse bestemt betragtes som værende store succeser for FCN. Men det er ikke på grund af ligaen. I stedet kom succesen i pokalturneringen.

Både i foråret 2010 og i foråret 2011 lykkedes det for FC Nordsjælland at spille sig i Pokalfinalen. Begge kampe blev naturligvis spillet i Parken, men mere overraskende var det, at begge kampe blev spillet imod FC Midtjylland.

Pokalfinalen d. 13. maj 2010 blev til FC Nordsjællands første store trofæ. Det lykkedes nemlig holdet at slå favoritterne fra FC Midtjylland, der havde haft en dårlig sæson i ligaen, med 2-0. Det var en spændende kamp med gode chancer til begge parter, men det var først i den forlængede spilletid, at finalen blev afgjort. Her scorede henholdsvis Nicolai Stokholm i første halvleg af den forlængede spilletid og siden Bajram Fetai i anden halvleg. Nicolai Stokholm blev i øvrigt kåret til årets Pokalfighter for sin indsats.

Året efter, denne gang d. 22. maj, var det igen blevet tid til finalen i pokalturneringen, og igen var det FC Nordsjælland mod FC Midtjylland. Denne gang blev det væsentligt mere målrigt. FCN havde året forinden vundet deres første pokaltitel – og det sågar i deres første pokalfinale. Modstanderne fra FC Midtjylland stod i deres fjerde pokalfinale, og holdet havde indtil videre tabt alle de tre første. Det skulle ikke blive bedre denne gang.

FC Nordsjælland kom efter 16 minutter foran på en scoring af Rawez Lawan, der koldt scorede på en kæmpe chance. Midtjylland fik dog udlignet efter 37 minutter efter en kontrovers omkring hånd på bolden eller ej. I anden halvleg var det dog igen Rawez Lawan, der bragte FCN på sejrskurs, da han scorede sit andet mål i kampen. Men igen udlignede midtjyderne. Denne gang i det 71. minut og igen var det Mikkel Thygesen, der scorede.

Da vi rammer 90 minutter, bliver der vist tre minutters tillægstid, og det ligner, at kampen lige som året før skal i forlænget spilletid. Dog ville klubmanden Søren Christensen det anderledes. Han scorede nemlig to minutter inde i overtiden og afgør kampen. FC Nordsjælland er igen vindere af pokalturneringen. To sejre i to finaler. En imponerende bedrift!

Den største triumf ventede dog lige om hjørnet

Kasper Hjulmand var op til sæsonen 2011-2012 blevet forfremmet til chef for Superligaholdet, da den tidligere træner Morten Wieghorst tog sin afsked i klubben for at blive træner for U-21 landsholdet.

Og der var lidt startvanskeligheder at spore, da klubben efter de første tre kampe kun havde fået ét enkelt point. Men det hele vendte pludseligt meget hurtigt. I fjerde runde fik klubben sin første sejr, og herefter gik det kun én vej.

Ved vinterpausen indtog klubben sin bedste placering nogensinde som nummer to i ligaen efter FC København. I foråret fortsatte de gode takter og FCN holdt trit med mesterskabsfavoritten fra FCK. Og takket være en fænomenal slutspurt, der så klubben vinde syv og spille en kamp uafgjort i ligaens sidste otte runder, lykkedes det FC Nordsjælland at overhale FCK. Mesterskabet kom endegyldigt i hus, da holdet hjemme på Farum Park slog AC Horsens med 3-0. FC Nordsjælland var danske mestre for første gang nogensinde.

Er FCN så endelig blevet et tophold?

Det så i høj grad sådan ud, da klubben året efter den sensationelle mesterskabssæson spillede sig ind på en flot andenplads, hvor klubben igen lavede parløb med FCK om mesterskabet. Denne gang var holdet dog ikke i stand til at levere overraskelsen, men måtte nøjes med sølv.

Nu havde FC Nordsjælland haft fire sæsoner i træk med medaljer i form af to pokaltitler, superligaguld og -sølv i samme turnering. Alt tydede på, at dette var noget, som fansene af FCN skulle vænne sig til.

Men virkeligheden blev lidt en anden. De følgende to sæsoner bød begge på en plads som nummer seks i ligaen. Og da det året efter blev til en placering helt nede som nummer ni, så det ud til, at drømmen om at etablere sig i toppen måske alligevel ikke var realistisk.

Slutspillet omdefinerer forståelsen af topholdet

I sæsonen 2016-2017 ændres strukturen i Superligaen, så der nu afsluttes med en deling af ligaen i to. En top og en bund. I de tre år før denne sæson, hvor dette system har været benyttet, er det hvert år lykkedes FC Nordsjælland at slutte i toppen.

Med FC Nordsjællands store fokus på udviklingen og implementeringen af unge spillere af egen avl, så kan det være svært for klubben at opnå stabiliteten til konstant at spille med i toppen af Superligaen.

Dog mener vi, at med netop slutspillet og opdelingen af ligaen til slut, at vi godt tillade os at kalde FC Nordsjælland et tophold, da holdet tre år i træk har kvalificeret sig til Mesterskabsslutspillet. Noget, vi også forventer, at klubben gør igen i denne sæson.

Talentudvikling er i fokus

FC Nordsjælland har taget deres talentudvikling og brugen af deres spilsystem til en imponerende højde. Siden 2006, hvor talentarbejdet blev en integreret del af klubben og filosofien, er det gået meget hurtigt med udviklingen. Allerede i 2009 blev FCN tildelt A+ licensstatus fra DBU, der er den fineste markering, som et holds talentafdeling kan tildeles i Danmark.

Alle hold i klubben, lige fra Superligaholdet til U12-holdet, spiller det samme system og efter den samme filosofi. Der skal spilles offensivt, og der skal altid spilles mod målet. FC Nordsjælland er godt hjulpet af et yderst professionelt setup, der allerede tidligt i de unge spilleres forløb tager dem igennem specifik træning ved siden af den almindelige træning. Denne specifikke træning har til formål at forbedre deres teknik og motorik i en meget ung alder.

Fodbold Samarbejde Nordsjælland

Et yderst vigtigt element i FC Nordsjællands store succes med talentudviklingen skal findes i det store klubnetværk, der er ledet af klubben, og som dækker hele Nordsjælland. Og målet er klart. Talentudviklingen skal forbedres i hele Nordsjælland. Fodbold Samarbejde Nordsjælland, som netværket hedder, har hele 66 deltagende klubber:

  • Allerød FK
  • Alsønderup IF
  • Ålholm Fodbold
  • Ølsted IF
  • BFC Lundegården
  • Blistrup SI
  • Brødeskov IF
  • Blovstrød IF
  • BSV
  • Dalby IF
  • Dragør BK
  • Døllefjelde Musse IF
  • Elite 3000
  • Espergærde IF
  • FA 2000
  • Farum BK
  • Faxe Ladeplads IF
  • FC Holte
  • FC Jonstrup
  • FIF Hillerød
  • Frederikssund IK
  • Frem Hellebæk
  • G77 Gundsømagle
  • Gilleleje FK
  • Gørløse SI
  • Grantoften IF
  • Græsted IF
  • Gundsølille IF
  • Gundsømagle 77
  • Gurre IK
  • Hasle IF
  • Hørsholm-Usserød IK
  • Helsinge Fodbold
  • Helsingør IF
  • Hillerød GI
  • Hornbæk IF
  • Humlebæk BK
  • Hundested IK
  • IF Skjold Birkerød
  • IS Skævinge
  • Jyllinge FC
  • Jægersborg BK
  • Kalundborg GB
  • Karlebo IF
  • KBK Hillerød
  • Kirke Hyllinge IF
  • Kirke Værløse IF
  • KFUMs Boldklub Roskilde
  • Værløse IF
  • Lolland-Falster Alliancen
  • Lynge Uggeløse IF
  • Måløv BK
  • NB Bornholm
  • Nordstevns GI
  • Nødebo IF
  • Nivå Kokkedal FK
  • Oppe Sundby IF
  • ORI Fodbold
  • Raklev GI
  • Ramløse Fodbold
  • Skovshoved IF
  • Slangerup og Omegns IF
  • Slangslunde-Ganløse IF
  • Snekkersten IF
  • Store Lyngby IF
  • Tikøb IF
  • Uvelse IF
  • Værløse BK
  • Vejby-Tisvilde Fodbold|-
  • Vipperød BK

Det erklærede mål er at udvikle førsteholdsspillere

FC Nordsjælland har det som et erklæret mål for deres talentudvikling, at klubben skal blive den fodboldklub i Danmark, der benytter flest spillere på førsteholdet, som er blevet udviklet i klubbens eget talentprogram. Og i 2019-2020-sæsonen består over 60 procent af spillerne på Superligaholdet af spillere, der er kommet igennem rækkerne hos klubbens ungdomshold.

Førsteholdsspillere og talenterne vælter frem fra akademiet

FC Nordsjælland har i tidernes løb solgt et utal af etablerede førsteholdsspillere og talenter. Talenter, der sågar nogle gange aldrig nåede at komme på førsteholdet, før de større klubber stod i kø for at købe dem.

Af nævneværdige førsteholdspillere af egen avl, der er blevet solgt videre, kan nævnes:

  • Francis Dickoh: Skiftede i 2006 til Eredivisie-klubben FC Utrecht
  • Kris Stadsgaard: Skiftede i 2007 til Serie A-klubben Reggina Calcio
  • Jores Okore: Skiftede i 2013 til Premier League-klubben Aston Villa
  • Jesper Hansen: Skiftede i 2013 til Ligue 1-klubben Evian
  • David Jensen: Skiftede i 2016 til Eredivisie-klubben FC Utrecht
  • Emiliano Marcondes: Skiftede i 2017 til Championship-klubben Brentford
  • Marcus Ingvartsen: Skiftede i 2017 til Jupiler Pro League-klubben KRC Genk
  • Mathias Jensen: Skiftede i 2018 til La Liga-klubben Celta Vigo
  • Mads ”Mini” Pedersen: Skiftede i 2019 til Bundesliga-klubben Augsburg
  • Andreas Skov Olsen: Skiftede i 2019 til Serie A-klubben Bologna
  • Victor Nelsson: Skiftede i 2019 til Superligaklubben FC København

Følgende spillere fra ungdomsholdene nåede aldrig at etablere sig som førsteholdsspillere eller blev aldrig udtaget til førsteholdet, før de vakte interesse nok hos større klubber og blev solgt:

  • Seejou King: Skiftede i 2013 til Primeira Liga-klubben Sporting CP
  • Nikolai Baden Frederiksen: Skiftede i 2018 til Serie A-klubben Juventus
  • Christian Rasmussen: Skiftede i 2019 til Eredivisie-klubben Ajax
  • Nicklas Strunck Jakobsen: Skiftede i 2019 til Eredivisie-klubben Groningen

Spillertruppen

FC Nordsjælland satser benhårdt på selv at udvikle talenter til deres førsteholdstrup, og det har holdet i mange år båret præg af. FCN har været i stand til at stille med nogle helt utroligt unge mandskaber. Det førte også til, at FC Nordsjælland stillede med det yngste hold nogensinde i Superligaen, da de d. 26.08.2018 spillede hjemmekamp mod AC Horsens. Her havde de startende 11 spillere med blot en gennemsnitsalder på 20 år og 118!

Kigger vi nærmere på FC Nordsjællands holdkort, så er det da også domineret af unge spillere, spillere fra akademiet eller fra Right to Dream-akademiet i Ghana. Men det er et spændende hold med masser af potentiale, der meget vel kan spille med i toppen af ligaen nok en gang.

På de forskellige positioner hos FCN finder vi:

Målmand:

  • #18 Nikolai Larsen (Danmark)
  • #28 Peter Vindahl Jensen (Danmark)

Forsvar:

  • #2 Mads Døhr Thychosen (Danmark)
  • #3 Ulrik Yttergård Jenssen (Norge)
  • #4 Kian Hansen (Danmark)
  • #30 Abdul Mumin (Ghana)
  • #33 Marcus Guldman (Danmark)
  • #38 Clinton Antwi (Ghana)

Midtbane:

  • #6 Jacob Steen Christensen (Danmark)
  • #7 Mikkel Rygaard (Danmark)
  • #8 Magnus Kofod Andersen (Danmark)
  • #23 Oliver Villadsen (Danmark)
  • #27 Mikkel Damsgaard (Danmark)
  • #34 Martin Frese (Danmark)
  • #36 Maxwell Woledzi (Ghana)
  • #39 Mohammed Kudus (Ghana)
  • #42 Oliver Antman (Finland)

Angreb:

  • #11 Godsway Donyoh (Ghana)
  • #14 Mathias Rasmussen (Norge)
  • #24 Jonathan Amon (USA)
  • #29 Joachim Rothmann (Danmark)
  • #35 Isaac Atanga (Ghana)
  • #37 Ibrahim Sadiq (Ghana)
  • #41 Abu Francis (Ghana)

Andre klubber

Læs her mere om Superligaen.

Læs her vores guides til andre danske klubber: