La Liga

At satse penge på fodbold er ikke altid ligetil. Det kræver en stor viden og en god mængde taktik, ikke bare om fodbold generelt, men også om hvert et hold og den pågældende liga, man følger. Står du netop i denne situation er det vigtigt, at du har en præcis viden, som er selv den skarpeste fodboldkommentator værdig, og derfor er du havnet her. Her på siden skal det handle om spansk fodbold. Her kan du blive klogere på La Liga i sin helhed – både historien, ligaformatet, billetter og andre nyttige informationer, du måske ikke var klar over i forvejen.

La Liga

Information om La Liga

Liga Nacional de Fútbol Profesional (LFP), Primera División eller bare La Liga (Santander), som de fleste kender den, er navnet på den bedste fodboldrække i Spanien. Ligaen er en af de ældste i verden og består i øjeblikket af 20 hold. Dog kan i alt 62 hold prale af at have spillet i den prestigefyldte liga på et tidspunkt siden starten i 1929. La Liga er kendt for de spanske tophold Real Madrid, FC Barcelona og Atlético Madrid – for bare at nævne et par stykker.

Netop derfor er der også et populært ordsprog, der siger, at der er to hold i Spanien, og så er der alle de andre. Real Madrid og FC Barcelona har tilsammen vundet 57 spanske mesterskaber gennem tiden. Real Madrid fører lige nu med 33 pokaler i trofæskabet, mens FC Barcelona halter lidt efter med 26.

Det er dog stadig imponerende tal, når man tænker på, at nummer tre ”kun” har ti sejre – under halvdelen af, hvad Barcelona kan prale af. De ti mesterskaber tilhører Atlético Madrid, mens Athletic Bilbao er tilskrevet otte mesterskaber – skarpt forfulgt af Valencia med seks, Real Sociedad med to og til sidst Sevilla, Betis og Deportivo la Coruña med et enkelt mesterskab hver. Disse hold er derfor vidt og bredt vurderet som La Ligas tophold.

Ligaformat

La Liga er klassisk bygget op. Det vil sige, at man i bund og grund finder en vinder baseret på flest antal point, som naturligvis opnås ved at vinde fodboldkampe. Således får man tre point for en sejr og et enkelt ved uafgjort. De 20 hold spiller 38 kampdage i alt.

Skulle den sjældne situation opstå, at man ved sæsonens udgang har hold, der står lige, findes vinderen på en anden måde. Her ser man på målforskelle, og er det ikke nok, har La Liga et omfattende pointsystem, som indebærer flere faktorer som antal gule kort eller udvisninger.

På samme vis fungerer nedrykningen, hvor de tre hold med færrest point rykker ned, mens de tre bedste fra Segunda División rykker op. Spaniens svar på første division bliver også kaldet La Liga, men har en anden hovedsponsor end den øverste række, nemlig SmartBank. Vær derfor opmærksom, når du spiller på spansk fodbold, om du spiller på La Liga Santander, som er den bedste spanske række, eller La Liga SmartBank, som er den såkaldte Segunda División.

Europas bedste liga

Foruden en pokalsejr i La Liga kæmper holdene også – som vi kender det fra andre ligaer i Europa – om pladserne helt ned til nummer seks. Disse placeringer åbner nemlig op for andre europæiske turneringer. Således kvalificerer de tre bedste hold fra La Liga sig til gruppespillet i Champions League. Placering nummer fire må nøjes med at kæmpe sig derop fra Champions League-kvalifikationen, mens holdene på femte- og sjettepladsen får fornøjelsen af en kvalifikation hver til Europa League-gruppespillet.

Nu tænker du måske, hvor kvalifikationen til Europa League bliver af, men den er mere speciel. Ligesom vi i Danmark har DBU Landspokalen, som er en turnering, der kører sideløbende med superligaen, har de i Spanien en tilsvarende, dog noget mere prestigefyldt. Navnet er Copa del Rey, som kan oversættes til Kongens Pokal, og vinderen af den kvalificerer sig til Europa League, tredje runde. Det er altså muligt for et hold at kvalificere sig til Champions League og Europa League, og det er set flere gange i spansk historie.

Generelt kan man med sikkerhed sige, at spansk fodbold er godt repræsenteret i europæisk topfodbold. Faktisk så godt, at UEFA har vurderet La Liga til at være Europas bedste liga, når man ser på titler vundet af holdene. En vurdering, som La Liga i øvrigt kan prale af at have besiddet i mere end 20 år – over dobbelt så mange som efterfølgeren Serie A. Vurderingen er lavet på baggrund af følgende data:

  • Flest Champions League-mesterskaber med 18 styks
  • Flest Europa League-mesterskaber med 11 styks
  • Flest UEFA Super Cup-mesterskaber med 15 styks
  • Flest FIFA Club World Cup-mesterskaber med syv styks
  • Højeste antal Ballon D’Or med hele 22 udnævnelser
  • Højeste antal Men’s Player of the Year med 11 udnævnelser.

Med den imponerende statistik er det ikke svært at se, hvorfor La Liga år efter år bliver kåret til at være Europas bedste. Men her stopper de imponerende tal ikke. La Liga er samtidig en af de mest populære ligaer i Europa, når man ser på tilskuertal. Således havde kampene i Spanien et gennemsnitligt tilskuertal på knap 27.000 – i hvert fald i 2017/18-sæsonen. Kun den tyske Bundesliga og den engelske Premier League kan prale af så store tal.

Danskernes paradis

Mange unge drenge kan formentlig sige, at de på et tidspunkt i deres liv har drømt om at spille for enten FC Barcelona eller Real Madrid. Måske endda for et af de andre spanske tophold. Det er almindeligt kendt, at det er her, der bliver spillet noget af den bedste fodbold i verden.

Man har altså nået toppen, hvis man som dansk fodboldspiller en dag får lov til at spille fodbold i den spanske toprække La Liga. For få danskere er det faktisk sket, og de er da også gået over i historien i dag. Der er naturligvis tale om legenden Allan Simonsen og tryllekunstneren Michael Laudrup. Begge fodboldspillere fik, som få skandinaviske spillere i historien, den store ære at spille fodbold for FC Barcelona.

Førstnævnte, Allan Simonsen, var første mand på posten. Det var formentlig med kontrakten med FC Barcelona, at han for alvor blev Danmarks første superstjerne. Skiftet til Barcelona fra Borussia Mönchengladbach kom i 1979, umiddelbart efter at Simonsen blev blevet kåret til Europas bedste fodboldspiller. Her spillede han indtil 1982. Det blev i alt til 98 kampe og 31 mål for et af La Ligas bedste hold.

Når man i dag taler om La Liga, forbindes den dog kun med én dansker, nemlig Michael Laudrup. Laudrups karriere må siges at have fået en mere legendarisk status efter dette, for han blev hentet til Barcelona som en vigtig del af legenden Johan Cruyffs drømmehold med sit tilnavn Tryllekunstneren fra Danmark.

Holdet tryllebandt i sandhed fans over hele verden i starten af 90’erne, efter at Laudrup kom til bordet i 1989. De fire følgende sæsoner blev med Barcelona øverst på sejrsskamlen, indtil han i 1994 skiftede til Real Madrid. Her var han med til at vinde La Liga igen, men denne gang med La Ligas andet tophold. Det blev naturligvis taget ekstremt ilde op af mange FC Barcelona-fans, men i dag har det blot været med til at cementere Michael Laudrups legendariske karriere i spansk fodbold.

Hvem spiller hvor?

Ved du egentlig, hvor de forskellige hold spiller i Spanien? Ingen oversigt uden ekstra blærerøvsfakta. Det er lige præcis det, du får med dette overblik over ligaens nuværende hold, byen, de spiller deres hjemmekampe i, stadion og kapacitet. Listen er udarbejdet i nævnt rækkefølge. I alfabetisk rækkefølge ser La Ligas hold således ud:

Holdnavn, By, Stadion, Kapacitet

  • Alavés, Vitoria-Gasteiz, Mendizorrotza, 19.840 tilskuere
  • Athletic Bilbao, Bilbao, San Mamés, 53.332 tilskuere
  • Atlético Madrid, Madrid, Wanda Metropolitano, 68.000 tilskuere
  • FC Barcelona, Barcelona, Camp Nou, 99.354 tilskuere
  • Celta Vigo, Vigo, Abanca-Balaídos, 29.000 tilskuere
  • Eibar, Eibar, Ipurua, 7.083 tilskuere
  • Espanyol, Cornellà de Llobregat, RCDE Stadium, 40.500 tilskuere
  • Getafe, Getafe, Coliseum Alfonso Pérez, 17.000 tilskuere
  • Granada, Granada, Nuevo Los Cármenes, 19.336 tilskuere
  • Leganés, Leganés, Butarque, 12.450 tilskuere
  • Levante, Valencia, Ciutat de València, 25.354 tilskuere
  • Mallorca, Palma, Son Moix, 24.262 tilskuere
  • Osasuna, Pamplona, El Sadar, 18.570 tilskuere
  • Real Betis, Seville, Benito Villamarín, 60.720 tilskuere
  • Real Madrid, Madrid, Santiago Bernabéu, 80.000 tilskuere
  • Real Sociedad, San Sebastián, Anoeta, 32.076 tilskuere
  • Sevilla, Seville, Ramón Sánchez Pizjuán, 43.883 tilskuere
  • Valencia, Valencia, Mestalla, 49.667 tilskuere
  • Valladolid, Valladolid, José Zorrilla, 26.512 tilskuere
  • Villarreal, Villarreal, Estadio de la Cerámica, 24.500 tilskuere

Der er altså flere forskellige hold koncentreret i et par af byerne, eksempelvis Madrid, hvor hele fire hold holder til – Real Madrid, Atlético Madrid, Getafe og Leganés. Rivalkampe er dog mest forbeholdt de største og mest succesfulde hold som Real Madrid og Barcelona, som af og til tørner sammen i El Clásico.

Du kan læse meget mere om de forskellige hold, se en oversigt med billeder af hvert stadion, finde nyheder samt sammenligne det pågældende hold med ethvert andet på den officielle hjemmeside for La Liga, som du finder lige her.

Historien bag La Liga

Før du kan forstå nutidens fodbold, er det selvfølgelig vigtigt, at du forstår, hvordan ligaen er opstået, hvor holdene kommer fra, og hvordan historien ser ud helt overordnet. Hvordan skal du ellers kunne blære dig over for alle dine venner, når du vinder alle de penge? Hav dine fakta i orden, læn dig tilbage, og nyd dette lille skriv om historien bag La Liga.

Som beskrevet har i alt 62 hold prøvet at spille i den spanske række. Det var dog kun med ti hold, at ligaen i 1929 blev oprettet – efter to års forhandlinger i den spanske regering. Man vurderede dengang, at der var behov for en professionel liga af højeste klasse, og at Copa del Rey, den hidtidige højeste turnering, ikke længere slog til.

Syv af holdene blev valgt, fordi de på et tidspunkt inden for nyere tid havde vundet Copa del Rey. To af holdene blev vurderet værdige, fordi de ofte var blevet nummer to i turneringen, og det sidste hold skulle findes gennem en knockoutrunde. De ti originale hold, der blev udvalgt til at starte Liga Nacional de Fútbol Profesional, var altså:

  • FC Barcelona
  • Real Madrid
  • Athletic Bilbao
  • Real Sociedad
  • Arenas Club de Getxo
  • Real Unión
  • Atletico Madrid (også kendt som Athletic Aviación Club fra 1939-1947)
  • E. Europa – valgt som nummer to i Copa del Rey-turneringen
  • Espanyol – valgt som nummer to i Copa del Rey-turneringen
  • Racing de Santander – valgt gennem knockoutkampe.

Selvom selskabet er imponerende, og der er store og velkendte hold imellem de originale ti, så er der faktisk kun tre hold, som aldrig har hilst på Segunda División – Spaniens svar på første division. Tre hold har siden 1929 altså formået at blive i toppen af spansk fodbold. Det på trods af skiftende generationer, spillestile og visioner. De tre hold er naturligvis FC Barcelona, Real Madrid og Athletic Bilbao. Og for at det ikke skal være løgn, så vandt Barcelona faktisk den første La Liga-turnering nogensinde. Når man tænker på, hvor holdet er i dag, er det formentlig en unik præstation, som kun få hold kan prale af.

Dominans på skift

La Liga har dog været domineret af skiftende hold, men på tværs af alle årtier har de to tophold FC Barcelona og Real Madrid aldrig været irrelevante. Således husker mange ældre generationer, at Real Madrid var dominerende i La Liga fra 1960’erne til starten af 1990’erne, hvorefter FC Barcelona overtog dominansen.

Ser vi tilbage på begyndelsen af La Liga, var det dog et andet hold, der stod øverst på skamlen flest gange. Også selvom Barcelona vandt den første. I 1930’erne skulle spanierne således vænne sig til tanken om, at Athletic Bilbao var på et niveau, de andre ikke kunne nå. I løbet af otte sæsoner vandt Bilbao de fire og kom på andenpladsen yderligere to år. Resten af sejrene var løst fordelt på resten af ligaens hold, og man kan dermed kalde Bilbao for ligaens dominans gennem det meste af La Ligas første årti, indtil man måtte suspendere spillet i årene 1936, 1937 og 1938 grundet den spanske borgerkrig.

Da La Liga igen var klar til at blive genoptaget, havde nye hold besluttet sig for at vælte Athletic Bilbao af tronen. Vi skriver 1940, og her var det altså Atlético Madrid, som dengang hed Athletic Aviación, Valencia og FC Barcelona, der på skift tog mesterskabet med tre mesterskabstitler hver.

Et hold overtager La Liga

I 1950’erne begyndte et meget velkendt hold dog at røre på sig. Du har nok gættet, at det er her, Real Madrid for alvor begynder at markere sig i La Liga. En udvikling, der næsten blev hverdag gennem flere årtier. Det startede dog stille og roligt for Real Madrid, som gennem 1950’erne fik spillet sig til fire mesterskabstitler på de ti år.

Men da kalenderen skriver 1960, går det hurtigt. Real Madrid vinder i alt otte mesterskaber på ti sæsoner – heriblandt fem i streg fra 1960-1965 – efterfulgt af en enkelt sæson på andenpladsen, hvorefter de tog tre mesterskaber mere i streg fra 1966-1969. Det var noget, Spanien og La Liga ikke havde oplevet før, og som heller ikke er set siden – og en tendens, som faktisk fortsatte helt indtil slutningen af 1980’erne.

Spaniens drømmehold

I 1988 sker der nemlig noget nyt. Den tidligere spiller for FC Barcelona og senere legendariske cheftræner for holdet Johan Cruyff var træt af Real Madrids dominans. Han ville undgå, at historien skulle gentage sig og besluttede sig derfor for at sammensætte et såkaldt drømmehold bestående af de største internationale stjerner, han kunne finde. Det legendariske hold bestod blandt andet af følgende spillere:

  • Romário de Souza Faria (eller bare Romário) – hentet fra Brasilien
  • Michael Laudrup – hentet fra Danmark
  • Hristo Stoichkov – hentet fra Bulgarien
  • Ronald Koeman – hentet fra Holland
  • Andoni Zubizarretta
  • Jose Mari Bakero
  • Pep Guardiola
  • Albert Ferrer
  • Guillermo Amor.

De fem sidstnævnte var alle fra Spanien og fik som bekendt alle en legendarisk karriere. Johan Cruyff vendte op og ned på La Liga, ikke blot ved at hente så dygtigt et mandskab til Spanien, men også ved at ændre på den fysiske spillestil. Det var en revolutionerende måde at spille fodbold på, og på otte år vandt Cruyff og FC Barcelona i alt 11 titler, heriblandt fire La Liga-mesterskaber. Den rekord er kun overgået af én tidligere spiller – du har nok gættet det – Pep Guardiola, som skulle blive den mest vindende cheftræner i Barcelonas fodboldhistorie. Dog mere end to årtier efter Johan Cruyff.

Du kan læse meget mere om FC Barcelonas drømmehold lige her.

Man kan dog roligt sige, at dominansen og titlen som drømmehold er fortsat efter 1990’erne for FC Barcelona. Pladsen må de dog dele med Real Madrid. De to hold har for alvor skrevet sig ind i historiebøgerne med de vilde El Clásico-opgør, som kampene mellem de to bliver kaldt. Begge parter har formået at hente den ene stjerne efter den anden til La Liga.

Særligt én trio fik verdens opmærksomhed i 2014/15. Trioen, som blev kaldt MSN, bestående af Lionel Messi, Luis Suárez og Neymar slog fast, at Barcelona var det bedste hold, da de gennem denne sæson scorede 122 mål – og det var altså på én sæson. Her blev FC Barcelona mestre tre gange – i øvrigt en sjælden, men legendarisk præstation at kunne skrive på CV’et – da de tog sejren i både La Liga, Copa del Rey og Champions League.

Det vippede på det tidspunkt Real Madrid af pinden med deres tidligere rekord på 118 mål på en enkelt sæson. På trods af to tophold, som synes at være lidt bedre end alle de andre, har FC Barcelona dog været en smule mere dominerende. Fra 00’erne og frem er det således blevet til hele otte titler på 11 år. En imponerende præstation.

Hvem har været bedst?

I forlængelse af ovenstående er det dog passende at se på de kolde fakta. Man kan altid tale om, hvem der sidder på de bedste spillere, hvem der har det bedste ry eller den bedste historie. Ja, nogen diskuterer endda, hvem der har de bedste spillerdragter. Alt det bliver irrelevant, når vi ser på de hårde tal. Hvem har vundet flest gange? Hvem har scoret flest mål? Her bliver der ikke diskrimineret eller favoriseret. Her får du blot et overblik over, hvem der har præsteret hvad, i hvilken mængde og hvornår.

Flest sejre

Hvilken klub har egentlig præsteret bedst? Her ser vi naturligvis kun på Primera División, La Liga. Stillingen ser altså således ud i 2019:

  1. Real Madrid | 33 sejre | 23 andenpladser

1931-32 | 1932-33 | 1953-54 | 1954-55 | 1956-57 | 1957-58 | 1960-61 | 1961-62 | 1962-63 | 1963-64 | 1964-65 | 1966-67 | 1967-68 | 1968-69 | 1971-72 | 1974-75 | 1975-76 | 1977-78 | 1978-79 | 1979-80 | 1985-86 | 1986-87 | 1987-88 | 1988-89 | 1989-90 | 1994-95 | 1996-97 | 2000-01 | 2002-03 | 2006-07 | 2007-08 | 2011-12 | 2016-17

  1. F.C. Barcelona | 26 sejre | 25 andenpladser

1929-29 | 1944-45 | 1947-48 | 1948-49 | 1951-52 | 1952-53 | 1958-59 | 1959-60 | 1973-74 | 1984-85 | 1990-91 | 1991-92 | 1992-93 | 1993-94 | 1997-98 | 1998-99 | 2004-05 | 2005-06 | 2008-09 | 2009-10 | 2010-11 | 2012-13 | 2014-15 | 2015-16 | 2017-18 | 2018-19

  1. Atlético Madrid | 10 sejre | 10 andenpladser

1939-40 | 1940-41 | 1949-50 | 1950-51 | 1965-66 | 1969-70 | 1972-73 | 1976-77 | 1995-96 | 2013-14

  1. Athletic Bilbao | 8 sejre | 7 andenpladser

1929-30 | 1930-31 | 1933-34 | 1935-36 | 1942-43 | 1955-56 | 1982-83 | 1983-84

  1. Valencia | 6 sejre | 6 andenpladser

1941-42 | 1943-44 | 1946-47 | 1970-71 | 2001-02 | 2003-04

  1. Real Sociedad | 2 sejre | 3 andenpladser

1980-81 | 1981-82

  1. Deportivo La Coruña | 1 sejr | 5 andenpladser

1999-00

  1. Sevilla | 1 sejr | 4 andenpladser

1945-46

  1. Real Betis | 1 sejr | ingen andenpladser

1934-35.

Objektivt set må Real Madrid altså ifølge denne statistik være det bedste hold i La Liga, når man ser tilbage på historien.

Flest mål

Der er dog flere faktorer, som er interessante at se nærmere på i La Liga. En af dem er selvfølgelig, hvem der har scoret flest mål. Et hold er selvfølgelig ikke bedre end sin dårligste spiller, men den bedste har i den grad også en ting eller to at skulle have sagt i den forbindelse. Her får du et overblik over, hvem der har scoret flest mål, hvornår spilleren har været aktiv i La Liga, og hvem der er blevet spillet for. Statistikken gælder for kampe spillet indtil 20. maj 2019:

  1. Lionel Messi (2004-nu)

FC Barcelona | 419 mål

  1. Cristiano Ronaldo (2009-2018)

Real Madrid | 311 mål

  1. Telmo Zarra (1940-1955)

Athletic Bilbao | 251 mål

  1. Hugo Sánchez (1981-1994)

Atlético Madrid, Real Madrid, Rayo Vallecano | 234 mål

  1. Raúl (1994-2010)

Real Madrid | 228 mål

  1. Alfredo Di Stéfano (1953-1966)

Real Madrid, Espanyol | 227 mål

  1. César Rodriguez (1939-1955)

Granada, Barcelona, Cultural Leonesa, Elche | 223 mål

  1. Quini (1970-1987)

Sporting Gijón, Barcelona | 219 mål

  1. Pahiño (1943-1956)

Celta, Real Madrid, Deportivo | 210 mål

  1. Edmundo Suárez (1939-1950)

Valencia, Alcoyano | 195 mål.

Det interessante er, at Lionel Messi er den eneste spiller, som stadig er tilbage og aktiv i La Liga. Cristiano Ronaldo er som bekendt skiftet til italienske Juventus i Serie A.

Der findes naturligvis også omfattende statistikker og forskellige førertavler for den indeværende sæson i La Liga. Du kan se en oversigt over det hele samt sammenligne spillere og hold med hinanden på La Ligas statistikside.

Sponsorere bag La Liga

Med den slags tal følger selvfølgelig også millioner af tilskuere verden over. Fans bliver ved fodboldkampe eksponeret for alverdens reklame- og marketingkampagner, og derfor er der naturligvis rift om sponsorpladserne ved en af verdens største ligaer. Det er derfor særdeles velkendte navne, der er hovedsponsorere i La Liga. Listen tæller blandt andet:

  • Banco Santander (hovedsponsor, hvorefter La Liga kom til at hedde La Liga Santander)
  • Nike
  • Tag Heuer
  • EA Sports
  • Samsung
  • Mazda
  • Allianz
  • Puma
  • Budweiser
  • Rexona
  • LiveScore
  • Panini Group (har rettighederne til fysiske spillerkort gennem FIFA samt NBA)
  • Mail Boxes Etc.
  • Deliveroo
  • STIHL
  • Renfe
  • BKT

Billetter til La Liga

Er du blevet fristet af denne guide, og kribler det i fingrene for at komme til at se en kamp i levende live et sted i Spanien? Sådan tænker mange i hvert fald, og det kan derfor være en udfordring i sig selv at skaffe billetter til de mest eksklusive kampe i La Liga. Så hvor skal du starte, hvordan skal du gribe det an, og hvad skal du passe på?

Generelt kan vi dog berolige dig og sige, at det typisk ikke er noget problem at skaffe billetter til La Liga-kampe. Billetpriserne er endda også til at betale, især sammenlignet med mange kampe i større europæiske ligaer som Premier League. Hvor det kan blive en udfordring for dig, er til de helt store kampe som eksempelvis El Clásico, der forståeligt nok er stort pres på. Det er ikke bare svært at skaffe billetter til disse kampe – det kan også blive en meget dyr fornøjelse.

Det er derfor af afgørende betydning, at du bruger hovedet, når du køber billetter. Lad være med at springe på det første og det bedste tilbud, eller hvis du pludselig falder over et par billetter, som virker meget billige. Det virker banalt, men hvert år fanges flere hundrede danskere og flere tusinde turister i disse fælder. Pointen må derfor være, at du skal undgå de uofficielle billetudbydere med dårlige ry. Sørg for at købe billetterne gennem klubbernes egne hjemmesider, eller gå på turistkontoret i den by, du ønsker at se en kamp i.

Værdi for pengene

Som nævnt kan det virkelig betale sig at undersøge sagen. I La Liga kan du nemt og forholdsvist billigt hurtigt komme til at se en fodboldkamp til rimelige priser, som ligger langt fra de helt forskruede Premier League-priser. Dog skal du heller ikke regne med priser, som kan måle sig med den tyske Bundesliga. En god tommelfingerregel er, at du kan regne med priser et sted derimellem – noget lignende billetpriserne for en typisk Serie A-kamp, hvis du har erfaring med den slags.

Det er ikke kun tomme ord, vi kommer med her. I 2015 blev en undersøgelse fra GoEuro publiceret, som vurderede spanske La Liga til at være Europas næstbedste liga, når man sammenligner kvalitet med billetpriser. I denne undersøgelse fandt man, at Bundesligaen tilbyder den bedste værdi for pengene, mens La Liga følger efter. På tredjepladsen kommer Portugal og derefter Premier League.

Du kan læse meget mere om den undersøgelse lige her.

Hvad skal det så koste?

Værdi er naturligvis et subjektivt begreb. Så hvad skal sådan en billet egentlig koste, når vi nu siger, at der er god værdi for pengene? Det er selvfølgelig meget forskelligt fra stadion til stadion, kamp til kamp og hold til hold.

Således kan du altså finde billetpriser til under 100 kr. hos helt fine klubber som eksempelvis Valencia, hvis du er heldig. Til større kampe som Real Madrid eller FC Barcelona vil priserne for en billet typisk ligge på omkring 250 til 300 kr. i den billigste kategori. Men blandt næsten 100.000 sæder skal du nok ikke forvente de bedste siddepladser.

De dyreste billetter kan selvfølgelig findes på Barcelonas hjemmebane, Camp Nou. Her kan du for de bedste siddepladser få lov til at betale knap 3.200 kr. Andre steder som eksempelvis hos Real Madrid på Santiago Bernabéu kan du ”nøjes” med at betale 1.000 kr. for de bedste pladser. Ikke en helt dårlig pris, når man tænker på kvaliteten af den fodbold, du kommer til at se.

Om du skal til en vilkårlig spansk fodboldkamp i La Liga, eller du går efter det helt store El Clásico-opgør, så kan det klart anbefales at undersøge dine muligheder inden for fodboldrejser. Danmark er spækket med udbydere, som tilbyder favorable pakkeløsninger til overskuelige priser. Uden at det skal lyde som en reklame, kommer anbefalingen ikke ud af den blå luft, men fordi du herigennem er sikret billet til den kamp, du køber til.

Du kan nemlig risikere en overbooking, hvis du køber billetten selv. Det sker af og til i forbindelse med topopgør, hvor fodboldklubberne vælger at sælge flere billetter, end der er plads til, og det vil være irriterende hvis det sker for dig. Sørg med andre for at finde en officiel billetudbyder, som du kan stole på. Det vil du ikke fortryde.

God fornøjelse med din nye viden om Liga Nacional de Fútbol Profesional (LFP), Primera División eller bare La Liga.