Bundesliga

Læs om Bundesligaens historie, de mest vindende hold, selve turneringens struktur, samt om danske fodboldspillere i Bundesligaen.

Bundesliga

Bundesliga – den bedste fodboldrække i Tyskland

Bundesliga er Tysklands bedste fodboldrække. Vinder et hold denne række, bliver det kåret til tysk fodboldmester. Du har sikkert hørt om Bundesligaen før, men hvad ved du egentlig om fodboldrækkens historie og baggrund? Der er tilmed mange, der forbinder ligaen med bundesligahår, men den er uden tvivl meget mere end det. Du kan her blive meget klogere på den bedste fodboldrække i Tyskland og få svar på alle dine spørgsmål vedrørende bundesligafodbold.

Bundesligaens historie

Bundesligaen blev grundlagt tilbage i 1963, og et par enkelte gange siden da har ligaen ændret sig. I dag består Bundesligaen af 18 tyske fodboldhold, og to de lavest placerede hold i ligaen skal spille om nedrykning til den næstbedste række i Tyskland. Denne række hedder 2. Fussball-Bundesliga. I Bundesligaen er der tilknyttet to pokalturneringer, henholdsvis DFB-Pokal og DFL-Supercup. Ligaens bedste hold får lov til at spille med i de to store internationale turneringer UEFA Champions League og UEFA Europa League.

Den klub, der har vundet Bundesligaen flest gange, er Bayern München med sine imponerende 29 titler. Bayern München er tilmed ligaens nuværende mestre, eftersom de vandt ligaen i 2018/19.

Tysk fodbold før Bundesligaen

Der er ingen tvivl om, at Bundesligaen har betydet rigtig meget for tysk fodbold. Inden den blev grundlagt, var tysk bold opdelt i mange forskellige regionale ligaer på amatørniveau. Mestrene fra de respektive ligaer skulle efterfølgende spille mod hinanden om at komme til at spille i den nationale finale. Deutscher Fussball Bund, også kaldet DFB, blev grundlagt af 86 tyske fodboldklubber i 1900 i Leipzig.

Stor forskel på de tyske og udenlandske spillere

Mange inden for fodboldverden ønskede op igennem 1950’erne, at der skulle oprettes en tysk liga på professionelt niveau. Der var mange forskellige årsager til dette ønske. Først og fremmest havde de tyske fodboldklubber det rigtig svært, når de skulle spille imod internationale klubber. De tyske spillere kunne simpelthen ikke nå det samme professionelle niveau som de udenlandske spillere. Det betød samtidig, at flere og flere af de mest dygtige tyske fodboldspillere forlod Tyskland. Det gjorde de for at spille i udenlandske klubber, hvor de endda blev betalt for at spille.

Nødvendigt med en professionel tysk liga

Blandt fortalerne for en professionel fodboldliga i Tyskland var den tyske landstræner ved navn Sepp Herberger. Han mente, at det var nødvendigt med en sådan liga, såfremt de tyske hold skulle kunne klare sig på den internationale fodboldscene. Derfor blev DS-Oberliga oprettet i Østtyskland tilbage i 1950. Ligaen bestod dengang af 14 fodboldhold, og den blev senere kendt som DDR-Oberliga eller DDR-Liga. Den havde to nedrykningspladser.

Startskuddet til oprettelsen af Bundesligaen

I 1962 tabte Tyskland til Jugoslavien i kvartfinalen ved VM. Det blev startskuddet til oprettelsen af Bundesligaen, der blev introduceret den 28. juli i Dortmund. Det skete under den daværende præsident for DFB. Han hed Hermann Neuberger. Formatet mindede i høj grad om det, der var kendt fra The Football League i England. Den første sæson blev spillet i 1963/64. Der var fem Oberligen:

  • Vestberlin – Oberliga Berlin
  • Den nordlige del af Vesttyskland – Oberliga Nord
  • Den sydlige del af Vesttyskland – Oberliga Süd
  • Den vestlige del af Vesttyskland – Oberliga West
  • Den sydvestlige del af Vesttyskland – Oberliga Südwest.

16 hold blev valgt til at spille i den professionelle liga

Der var 46 forskellige fodboldklubber, der søgte om optagelse i denne vesttyske og helt nye liga. De skulle hver især leve op til forskellige kriterier for at kunne blive godkendt. Disse kriterier var blandt andet, at klubberne skulle have en god og stabil økonomi samt have spillemæssig succes. Endvidere var det ønsket, at den nye liga dækkede flere forskellige dele af Tyskland. Ud fra disse kriterier blev 16 fodboldhold udvalgt, der hver især skulle repræsentere én af de fem Oberligen:

  • Fra Oberliga Berlin – Hertha BSC Berlin
  • Fra Oberliga Nord – Eintracht Braunschweig, Werder Bremen og Hamburger SV
  • Fra Oberliga Süd – Eintracht Frankfurt, Karlsruher SC, 1. FC Nürnberg, TSV 1860 München og VfB Stuttgart
  • Fra Oberliga West – Borussia Dortmund, 1. FC Köln, Meidericher SV, Preussen Münster og Schalke 04
  • Fra Oberliga Südwest – 1. FC Kaiserslautern og 1. FC Saarbrücken.

Bundesligaens første fodboldkamp blev spillet den 24. august i 1963. Vinderen blev 1. FC Köln, mens Eintracht Frankfurt og Meidericher SV fik en delt andenplads. Indtil Tysklands genforening blev Østtyskland ved med at have sin helt egen separate ligastruktur.

Strukturen i Bundesligaen

Det er stillingen i Bundesligaen, der afgør fodboldmesterskabet i Tyskland. Strukturen i ligaen foregår ved, at hver klub spiller henholdsvis en hjemmekamp og en udekamp mod hver af de andre fodboldhold. Da ligaen blev oprettet, fik et hold to point ved en sejr. Endte kampen uafgjort, fik holdene et point, mens nederlag gav nul point. Pointsystemet blev først ændret i 1995/96, hvorefter en sejr blev belønnet med tre point.

Sådan findes vinderen i ligaen

Vinderen af Bundesligaen er den fodboldklub, der har flest point ved sæsonens afslutning. Klubben kåres således til tysk mester. Første-, anden og tredjepladsen i ligaen kvalificeres direkte til UEFA Champions Leagues gruppespil. Ligaens fjerdeplads får lov til at spille med i den sidste og fjerde kvalifikationsrunde. Sammen med pokalvinderen skal Bundesligaens femte- og sjetteplads spille Europa League.

Forskellen på 1. Bundesliga og 2. Bundesliga

De to fodboldklubber med den laveste placering i 1. Bundesliga rykker automatisk ned i 2. Bundesliga. Samtidig rykker de to øverste fra 2. Bundesliga op i 1. Bundesliga. Det tredjesidste hold i 1. Bundesliga skal møde tredjepladsen fra 2. Bundesliga og spille to playoffkampe. Vinderen af denne kamp får den sidste plads i 1 Bundesliga. Sommetider sker det, at flere fodboldklubber ender med samme antal point. Er det tilfældet, er følgende kriterier gældende i den anførte rækkefølge:

  • Målforskel
  • Antal mål
  • Resultater i indbyrdes kampe
  • Målforskel i indbyrdes kampe.

En sjælden gang sker det, at holdene stadig står lige efter ovennævnte kriterier. I så fald findes vinderen ved, at klubberne skal spille mod hinanden på en neutral bane. Det har dog endnu aldrig været nødvendigt i tysk fodboldhistorie.

Vigtige ændringer i strukturen igennem tiden

I løbet af årene er der blevet foretaget en række ændringer i den måde, Bundesligaen er struktureret på. Den første ændring er antallet af hold i ligaen. Fra 1963 til 1965 var der 16 hold i ligaen. Fra 1965 til 1991 var der 18 hold i ligaen. I sæsonen 1991/92 var der 20 hold. Det skyldes, at fodboldholdene i de øst- og vesttyske ligaer blev kombineret. Det skete som følge af genforeningen i landet. Siden sæsonen 1992/93 har der været 18 fodboldhold i Bundesligaen.

Antallet af nedrykningshold

En anden vigtig ændring i forhold til Bundesligaens struktur er antallet af nedrykningshold efter endt sæson. Fra 1963 til 1974 kunne to hold rykke ned. Det blev ændret til tre hold fra 1974 til 1981. Fra 1981 til 1991 var det igen kun to hold, der kunne rykke ned, mens det i sæsonen 1991/92 var fire hold. Fra 1992 til 2008 kunne tre hold rykke ned, mens det efter sæsonen 2008/09 igen kun var to hold. Det gælder altså i dag, at holdet på 16. pladsen skal spille to kampe mod tredjepladsen fra 2. Bundesliga. Vinderen får en plads i 1. Bundesliga.

Mest vindende hold i Bundesligaen

De tyske fodboldklubber, der har vundet Bundesligaen flest gange, er:

  • FC Bayern München – 20 gange
  • Borussia Mönchengladbach – 5 gange
  • Borussia Dortmund – 5 gange
  • Werder Bremen – 4 gange.

De nuværende hold i Bundesligaen

Sæsonen 2019/20 er den 57. sæson i Bundesligaen. Den startede 16. august 2019 og slutter 16. maj 2020. Du har mulighed for at se følgende 18 hold dyste mod hinanden:

  • FC Augsburg
  • Hertha BSC
  • Union Berlin
  • Werder Bremen
  • Borussia Dortmund
  • Fortuna Düsseldorf
  • Eintracht Frankfurt
  • SC Freiburg
  • 1899 Hoffenheim
  • FC Köln
  • RB Leipzig
  • Bayer Leverkusen
  • Mainz 05
  • Borussia Mönchengladbach
  • Bayern München
  • SC Paderborn
  • Schalke 04
  • VfL Wolfsburg.

Bundesligahåndbold

De fleste mennesker forbinder uden tvivl Bundesligaen med fodbold. Bundesliga er dog også navnet på den øverste række inden for tysk håndbold. Det gør sig gældende for både mænd og kvinder. Bundesligahåndbold fungerer ved, at hvert hold møder hinanden henholdsvis én gang hjemme og én gang ude. Bundesligahåndbold for kvinder har 12 hold, mens det for mændene er 18 hold. For at afgøre mesterskabet skal de tyske kvinder spille et slutspil. For herrerne er mesterskabet til gengæld afgjort efter grundspillet.

De seneste vindere inden for bundesligahåndbold i Tyskland for mænd er SG Flensburg-Handewitt, der vandt sæsonen 2018/19.

Danske spillere i bundesligahåndbold

Der har længe været tradition for mange danske landsholdsspillere i bundesligahåndbold. I SG Flensburg-Handewitt spiller eksempelvis Simon Hald, Lasse Svan og Anders Zachariassen, mens brødrene Landin begge spiller i THW Kiel på nuværende tidspunkt. Endvidere spiller både Michael Damgaard og Jannick Green i SC Magdeburg, og Niclas Kirkeløkke og Mads Mensah Larsen spiller i Rhein-Neckar Löwen. Rasmus Lauge har også længe været én af de helt store profiler i bundesligahåndbold. Lauge blev senest kåret til sæsonens bedste spiller, hvilket du kan læse mere om her på siden.

3. Bundesliga

Du kunne sikkert være tilbøjelig til at tro, at navnet på den tredjebedste række i Tyskland er 3. Bundesliga efter 1. Bundesliga og 2. Bundesliga. Denne hedder dog Dritte Liga eller 3. Liga. Det var oprindeligt meningen, at ligaen skulle hedde 3. Bundesliga ved oprettelsen i 2008. Det blev dog det tyske fodboldforbund, der skulle administrere ligaen i stedet for den tyske ligaforening. Af den årsag blev navnet ikke opgivet. Mange tyskere kalder dog 3. Liga eller Dritte Liga for 3. Bundesliga i daglig tale.

I denne liga gælder det, at de to bedste hold rykker direkte op i 2. Bundesliga. Det tredjebedste hold skal spille playoffkampe mod det 16. bedste hold fra 2. Bundesliga. De tre klubber, der ender med at ligge nederst i ligaen, rykker ned i henholdsvis Regionalliga Süd, Regionalliga West og Regionalliga Nord.

Rivaliseringer i Bundesligaen

Der er flere spændende og store kampe i Bundesligaen. Der er dog nogle kampe, der skiller sig ud. Det skyldes, at det er derbyer mellem enten historiske rivaler eller lokale rivaler. Den første store rivalisering er mellem Bayern München og Borussia Dortmund. Der er flere hundrede kilometer mellem holdenes hjemmebaner, og det er derfor ikke den geografiske forstand, der er afgørende. I stedet handler det om, at stort set alle mesterskaberne er vundet af enten Bayern München eller Borussia Dortmund.

Der er derfor ikke noget at sige til, at en kamp mellem disse to store fodboldhold altid er et sandt drama, hvor flere millioner af seere følger med.

Borussia Dortmund versus Schalke 04

En anden rivalisering i Bundesligaen er mellem Borussia Dortmund og Schalke 04. Begge klubber er fra Ruhr-distriktet, og der er således kun 33 kilometer mellem klubbernes respektive stadioner. Ud over den geografiske placering er begge hold historisk set arbejderklubber. Borussia Dortmunds fans arbejdede primært i stålminerne, mens fans af Schalke 04 arbejdede i kulminerne. Der er således tale om et klassisk tysk opgør, der altid resulterer i spændende og nervepirrende fodbold.

Hamburger SV versus Werder Bremen

En anden interessant rivalisering i Bundesligaen er mellem Hamburger SV og Werder Bremen. Der er 116 kilometer mellem de to klubbers stadioner, og dette derby kaldes for Nordderbyet. Begge fodboldklubber har vundet en lang række titler og trofæer. Du kan derfor altid vide dig sikker på, at det bliver en spændende fodboldkamp, når disse hold møder hinanden.

Sammenlagt har Hamburger SV og Werder Bremen mødt hinanden 153 gange. Hamburger SV har vundet 53 af disse kampe, mens Werder Bremen har vundet 57 gange.

FC Köln versus Borussia Mönchengladbach

Når FC Köln møder Borussia Mönchengladbach, kaldes det for Rhine-derby. Der er blot 53 kilometer mellem klubbernes stadioner, og denne kamp betragtes i dag som en af de største derbyer i Tyskland. Borussia Mönchengladbach har vundet flest af de 120 kampe mellem de to klubber, men det er aldrig muligt at forudsige, hvad der kommer til at ske i disse kampe.

Følg dit favorithold via livestreaming

Du har mulighed for at streame Bundesligaen på flere danske hjemmesider. På den måde kan du følge dit favorithold, hvad end det er Borussia Dortmund, Bayern München eller et helt tredje hold. Bundesligaen løber af stablen fra august til maj måned, og der er således mange måneder med tysk fodbold. Det særlige ved Bundesligaen er endvidere, at flere danske spillere har spillet i ligaen. Her kan blandt andet nævnes Thomas Gravesen, Allan Simonsen og Ebbe Sand.

Bundesligaen er altid underholdende

Du har altså rig mulighed for at følge Bundesligaen via livestreaming. At se Bundesliga live er altid en stor oplevelse, da de har flere stærke hold. Ligaen byder endvidere på en lang række forskellige og topprofessionelle spillere, hvilket gør Bundesligaen ekstra underholdende. Via livestreaming kan du både se tekniske spillere samt stærke forsvarsspillere.

Danske fodboldspillere i Bundesligaen

Der er som sagt tradition for, at flere danske fodboldspillere ender med at spille i Bundesligaen. De første danskere i rækken var John Danielsen og Ole Sørensen. De debuterede i 1965 i henholdsvis Werder Bremen og FC Köln. Siden da har der været mere end 100 danske fodboldspillere i Bundesligaen. Blandt disse er blandt andet Ebbe Sand, der fik stor succes i Schalke 04. Faktisk scorede han hele 22 mål for klubben i sæsonen 2000/01. Han indtog her topscorertitlen som den hidtil eneste danske fodboldspiller.

En anden dansk fodboldspiller, der har opnået stor succes i Bundesligaen, er Allan Simonsen. Han nåede at spille 178 kampe for Borussia Mönchengladbach og scorede imponerende 76 ligamål. Det var i perioden 1972 til 1979. Der er tilmed flere nye danske talenter i Bundesligaen på nuværende tidspunkt. De tæller for eksempel den danske U21-landsholdsspiller Marcus Ingvartsen, der spiller for Union Berlin. Du kan læse mere om den danske angriber og hans karriere her.

Danske trænere i ligaen

Der har tilmed været flere danske trænere i Bundesligaen. Søren Lerby var træner for storklubben Bayern München fra 1991 til 1992. Han blev dog hurtigt erstattet efter syv nederlag i kun 17 kampe. Morten Olsen prøvede kræfter som træner i Köln i 1995 men blev også fyret. Det samme gjorde Kasper Hjulmand efter at have været træner i Mainz i 2015.

De bedste fodboldspillere fra Tyskland

Der er ingen tvivl om, at Bundesligaen har været hjemmebane for en lang række af de bedste fodboldspillere. Først og fremmest skal Franz Beckenbauer naturligvis nævnes. Beckenbauer spillede fra 1965 til 1977, og han var især kendt for sin dominerende og elegante måde at spille fodbold på. Det gav ham kælenavnet Der Kaiser. Beckenbauer scorede hele 64 mål for Bayern München i 439 kampe i Bundesligaen. Endvidere vandt han Ballon D’Or i henholdsvis 1972 og 1976, og han vandt det tyske mesterskab hele fem gange.

Gerd Müller – Der Bomber

En anden af de helt store tyske fodboldspillere gennem tiden er Gerd Müller. Müller spillede fra 1966 til 1974, og han blev kaldt for Der Bomber. Han hører til blandt de bedste målscorere i historien, og han scorede hele 398 mål for Bayern München i 453 kampe i Bundesligaen. Det gør Müller til den mest scorende fodboldspiller i rækken nogensinde. Endvidere scorede han hele ti mål i VM i 1970, hvilket gav ham rekorden for flest mål under VM. Denne rekord blev senere overtaget af Ronaldo og efterfølgende af Klose.

Lothair Matthäus – den komplette fodboldspiller

Lothar Matthäus hører også til blandt de bedste fodboldspillere i Tyskland. Han spillede fra 1980 til 2002 og var indbegrebet af en komplet spiller. Matthäus blev kåret til den bedste fodboldspiller i Europa i 1990, og han spillede 150 kampe for det tyske landshold. Hans karriere begyndte i Mönchengladbach, hvorefter han skiftede til Bayern München. Det blev til fire år i den tyske storklub, inden han skiftede til Milan for til sidst at slutte karrieren i Bayern München.

Lothar Matthäus var så dygtig en fodboldspiller, at selveste Diego Maradona har nævnt, at han er den bedste rival, han nogensinde har mødt.

Et samlet overblik over Bundesligaen-tabellen

Der har herhjemme i Danmark altid været et stort fokus på den bedste tyske række i fodbold. Det er heller ikke så underligt igen, da der som tidligere nævnt er mange dygtige og spændende hold samt en lang række fantastiske spillere i Bundesligaen. Du får altså det hele, når du sætter dig ned for at se en kamp i den tyske liga. Noget andet ganske særligt ved ligaen er, at du aldrig ved, hvordan det vil ende.

Der er naturligvis nogle få giganter, der altid dominerer rækken i særlig høj grad, men de mindre hold skal bestemt ikke undervurderes. Der er derfor god grund til at følge med i Bundesliga-tabellen, hvor du kan se den nuværende stilling.

Find information om stillingen og resultater

Det er altså altid nervepirrende og spændende, hvem der til sidst kan kalde sig for tysk mester. Det er nemlig aldrig givet på forhånd, når det kommer til tysk fodbold. På flere danske hjemmesider har du mulighed for at følge resultaterne. Du kan endvidere få et overblik over, hvem der kan kalde sig for den nuværende topscorer. Efter alle færdigspillede kampe opdateres tabellen automatisk, hvorfor du altid har det samlede og fulde overblik. Du kan blandt andet se de nuværende resultater i Bundesligaen på DR’s hjemmeside.

Gode muligheder for at følge med i den tyske liga

På disse sider har du endvidere mulighed for at se de mange highlights, da det er umuligt at følge hver eneste kamp på tæt hold. Du kan også finde information om skader i Bundesligaen, statistik over røde og gule kort samt læse alt om de 18 nuværende hold. Endvidere kan du finde et kampprogram, hvor du har mulighed for at få et overblik over alle spillerunder i sæsonen. Er du stor fan af den bedste tyske række i fodbold, har du altså rig mulighed for at følge med – også selvom du bor i Danmark.