AaB

Her kan du læse om fodboldklubben AaB. Læs bl.a. om historien bag Aalborg Boldklub, de største salg igennem tiden, talentudvikling og Aalborg Stadion.

AaB

Introduktion

I dag har langt de fleste større byer i Danmark et hold, der kan spille med i toppen af den danske fodboldliga. Heriblandt finder vi selvfølgelig et hold fra Aalborg, der i mange år har været en fast del af denne liga. AaB er forkortelsen for Aalborgs eget fodboldhold. AaB står for Aalborg Boldspilklub, og klubben er den eneste professionelle af slagsen i Aalborg. I dag rummer AaB flere forskellige afdelinger. Der bliver blandt andet givet nogle særlige tilbud til dygtige talenter.

Her kan du læse meget mere om AaB fodbold og klubbens historie. Den har nemlig ikke altid kun været en fodboldklub, og det kommer du til at høre langt mere om. Vi fortæller mere om klubbens lange historie. Du kan læse meget mere om eksempelvis:

  • Hvordan du kan købe AaB billetter til de forskellige kampe
  • AaBs store sejre igennem tiden
  • Hvordan du kommer til stadion
  • Talentudvikling i klubben.

For at starte et sted skal vi helt tilbage til 1885, som er året, hvor AaB bliver grundlagt. Siden da har der været et væld af ændringer og nye trænere. Samtidig har klubben haft vokseværk igennem årene. Læs meget mere om klubbens historie lige nedenfor.

Hvem er AaB?

Aalborg Boldklub er som nævnt fodboldklubben i Aalborg, der er en fast del af 3F-ligaen og har været det i mange år. Klubben er den næstældste herhjemme, hvor AGF er den ældste klub i 3F-ligaen. Du kan læse meget mere om AGFs lange historie lige her. Særligt for AaB er, at de sammen med Brøndby er de to eneste hold, der har spillet samtlige sæsoner i 3F-ligaen siden klubbens tilblivelse.

Faktisk startede AaB ikke som en fodboldklub. Tilbage i 1885 var formålet at give Aalborg sin helt egen cricketklub. Der gik flere år, før fodbolden kom på tegnebrættet og blev en del af klubbens forskellige sportsaktiviteter. I dag rummer AaB en stor fodboldafdeling for både unge og seniorer. Det er også en klub med et stort fokus på de unge talenter. AaB er nemlig en klub, der er kendt for at udforme nogle dygtige talenter. Vi har mange gange set disse talenter nå helt til tops.

Klubben har en helt særlig mission. Deres mission er nemlig, at de gennem fodbold vil underholde og skabe oplevelser på et økonomisk bæredygtigt grundlag. Dette er også en af årsagerne til deres store fokus på talentudvikling. Igennem talentudvikling de kan bibeholde en sund økonomi i en dyr og hård verden. Samtidig vil de forsøge at være samlingspunkt for hele Nordjylland og til stadighed være en del af toppen af dansk fodbold. Denne vision bliver realiseret meget godt i dag.

Historien bag Aalborg Boldklub

Aalborg Boldklub har en lang historie bag sig. Faktisk 150 års historie, der rummer mange succesoplevelser samt nogle nedture. I dag er klubben et samlingspunkt for mange og fyldt med traditioner. Heri artiklen inddeler vi AaBs historie i forskellige afsnit. Der er nemlig meget, som vi skal nå omkring. På den måde kan du bibeholde overblikket under din læsning. Vi inddeler historien under følgende afsnit:

  • Fra begyndelsen i 1885 til 1935
  • Fra 1935 til 1970
  • Fra 1971 til Superligaen i 1991
  • Fra 1991 til 2000
  • Fra 2001 til 125-års jubilæum i 2010
  • Fra 2010 til i dag.

Fra begyndelse i 1885 til 1935

Som nævnt blev Aalborg Boldklub grundlagt i 1885. Dengang var det med et formål om at give Aalborg sin egen cricketklub. Klubbens skiftede navn til Aalborg Cricketklub. Klubben var samtidig medstifter af både Dansk Boldspil Union i 1889 og JBU i 1895. I 1999 kommer det igen til at hedde Aalborg Boldklub, og det blev startskuddet for en fodboldafdeling. I 1902 kommer det første fodboldhold, der allerede i 1903 kommer til at spille turneringsfodbold.

JBU startede i samme år en turnering op, som AaB netop blev udvalgt til at deltage i. I denne turnering var der også Esbjerg, Horsens og AGF. Efter flere år med fodbold og succes, ændres navnet til Aalborg Boldspilklub, som er det navn, vi kender i dag.

Op til 1922 vinder AaB mesterskabet flere gange. Samtidig udtages den første spiller, Peder Olsen, fra AaB nogensinde til et uofficielt jysk hold. Holdet var på vej mod noget stort, da de vandt det jyske mesterskab i både 1911 og 1920. Til trods for at AaB ender i den anden bedste række i Jylland, der oprettes i 1922 af JBU, har de stor succes. Med to mesterskaber i 1924 og 1925 kommer de til at spille i den bedste række bestående af 10 hold fra hele Danmark.

Guldholdet

I takt med de mange sejre, der kommer i den første del af 1900-tallet, får holdet en titel, der følger dem i dag. De bliver nemlig kaldt for Guldholdet. Denne titel kommer på baggrund af de mange jyske titler, som holdet vinder i pokalturneringen og i ligaen på dette tidspunkt. Allerede i 1928 vinder AaB pokalturneringen for femte gang i streg og vinder samtidig det jyske mesterskab samt Provinsmesterskabet.

For at give dig et overblik over holdets succes lister vi nedenfor de mange sejre op, som de fik i denne periode:

  • Jysk mester i 1907
  • Jysk mester i 1911
  • Vinder af den jyske pokalturnering i 1924
  • Vinder af pokalturneringen i 1925. De rykker op i den bedste række
  • Vinder af den jyske pokalturnering for tredje gang i 1926
  • Vinder af den jyske pokalturnering i 1927
  • Vinder af den jyske pokalturnering, det jyske og Provinsmesterskabet i 1928
  • Jysk mester 1929
  • Jysk mester i 1930
  • Jysk mester og det bedste provinshold i turneringen i 1932
  • Jysk mester i 1933.

Der er altså nok sejre i bogen, inden AaB kan afholde sit 50-års jubilæum i 1935. Inden deres jubilæum havde de fået anlagt et helt nyt baneanlæg. I den anledning fik klubben sine to første landsholdsspillere, Ernst Nielsen og Verner Hedegaard. De to spillere blev nemlig udtaget til landsholdet samme år.

Fra 1935 og til 1970

I årene efter den store succes bliver AaB udfordret. Indtil 1946 går det godt for holdet, men herefter går det den forkerte vej. I 1947 rykker de ud af 1. division og tilbage i den anden bedste række i Danmark. Otte år senere rykker de også ud af 2. division, og dette er den største tilbagegang i klubbens historie.

To års kamp skal der til, før AaB igen kan spille sig i 2. division, og de begynder en kamp for at nå til den bedste liga igen. I 1961 er det særdeles tæt på, at holdet kan komme tilbage i 1. division. Desværre misser de chancen, der dette år bliver bestemt ud fra målscore. Først i 1962 kommer de tilbage i 1. division. Det betød hele 14 års fravær i den bedste liga i Danmark.

Denne succes varer kun det ene år, da AaB igen rykker ned i 1963. Dog er de tilbage i 1. division i 1964, og her er de kommet for at blive. I denne periode har flere af AaBs spillere debuteret på landsholdet. Her kan vi fremhæve Henning Munk Jensen og Kjeld Thorst. Sidstnævnte bliver AaBs første landsholdsspiller i hele 23 år.

AaB ligger solidt i 1. division i en årrække, og de vinder blandt andet den danske pokalfinale i 1966. Herefter spiller de Europa-cup mod Everton, hvor de spiller 0-0. Dette var et særdeles flot resultat for AaB mod et internationalt hold. I slutningen af 60’erne vælger man at påbegynde opførelsen af et nyt træningsanlæg på Hornevej. Det gamle anlæg på Ny Kærvej var ikke længere tilstrækkeligt.

1970 bliver året, hvor klubben flytter ud på det nye træningsanlæg. Desværre bliver det også det sidste år for AaB i 1. division for en periode.

Fra 1971 til Superligaen i 1991

AaB møder igen en nedtur, da de rykker ned i 2. division, men allerede året efter er de tilbage i 1. division. AaB har derfor været frem og tilbage i mange år mellem de to ligaer. 1976 bliver til gengæld et særligt år. Holdet opnår et af de bedste resultater nogensinde. De ender som nummer fire i den bedste liga i Danmark. Samtidig bliver Mogens Jespersen topscorer i ligaen.

I 1977 rykker klubben ned endnu en gang, men allerede året efter begynder de at tage nye metoder i brug. I 1978 tegnes netop den første spillerkontrakt nogensinde i klubbens historie. Den første laves med Lynge Jakobsen, der blev en legende i klubbens historie. Desværre nytter disse kontrakter ikke noget på det givne tidspunkt. Med et ungt hold rykker AaB ned i 3. division i 1981. Fra 1981 til 1984 kæmper holdet med overlevelse i Danmarks tredjebedste række, hvilket aldrig før har været tilfældet i klubbens historie.

Heldigvis vender skuden i 1984, og holdet får hurtigt spillet sig tilbage i 1. division. I 1987 spiller holdet sig videre i Europa Cup til trods for et nederlag i pokalfinalen. Denne finale vinder AGF med en sejr på 3-0.

Superligaen

Vi skal helt op til 1991, før den velkendte fodboldliga bliver indført. I dette år bliver Superligaen indført, og der skrives historie i dansk fodbold. Superligaen bliver en erstatning for 1. division, og der kommer en helt ny struktur i forhold til spillet. De første mesterskaber blev afgjort ved et slutspil. Indtil 2016 deltog 12 forskellige klubber i Superligaen. I dag er der 14 klubber, hvor den inddeles på forskellige måder. Du kan læse meget mere om Superligaen lige her.

Superligaen har skiftet navn igennem tiderne. Det er nemlig hovedsponsorens navn, der bestemmer navnet. Herunder kan du se de navne, der har været gennem tiden:

  • Coca-Cola Ligaen
  • Faxe Kondi Ligaen
  • SAS Ligaen
  • SuperLiga
  • Alka Superligaen
  • 3F Superligaen (nuværende navn).

Det er kun AaB og Brøndby, der har spillet samtlige sæsoner i Superligaen siden dens oprettelse. I dag spiller de otte nederst placerede hold om nedrykning til 1. division. Det bliver den andenbedste liga kaldt i dag. Samtidig spiller de resterende seks hold om at vinde årets mesterskab og samtidig kvalificere sig til Champions League og Europa League. Den bedst placerede i nedrykningsspillet skal møde et hold fra mesterskabsspillet. Her skal de spille om en billet til Europa League.

Selvom der i dag er 14 hold i Superligaen, har AaB vundet hele fire mesterskaber. Det er kun Brøndby og FC København, der ligger placeret over holdet fra Aalborg. FC København ligger i toppen med 13 guldmedaljer. Derfor er FC København også det bedste hold i Danmark igennem Superligaens historie. Du kan læse meget mere om FC Københavns historie lige her.

Igennem tiden har der været en række spillere, der til sammen udgør en topscorerliste. Her finder vi en række tidligere spillere fra AaB, der ligger i toppen:

  • 1 på topscorerlisten er Morten ”Duncan” Rasmussen, der har lavet 145 mål indtil 2017
  • 2 på topscorerlisten er Søren Frederiksen, der har lavet 139 indtil 2017
  • 3 på topscorerlisten er Peter Møller, der har lavet 135 mål indtil 2017
  • 5 på topscorerlisten er Steffen Højer, der har lavet 124 mål indtil 2017
  • 8 på topscorerlisten er Søren Andersen, der har lavet 101 mål indtil 2017
  • 10 på topscorerlisten er David Nielsen, der har lavet 76 mål indtil 2017.

Alle disse spillere har været en del af AaBs spillertrup gennem tiden. Listen er en top-10. Derfor har holdet altså haft nogle stærke spillere i front siden Superligaens tilblivelse.

Fra 1991 til 2000

Superligaen kommer til, og det giver en helt ny dimension inden for professionel fodbold. Nye tider betyder også hårde økonomiske situationer for AaB. I 1993 står de på randen til at gå konkurs, men bliver reddet den 23. december. De kan til gengæld fejre, at holdet bliver det første i Danmark til at besejre en dansk modstander ved en europæisk turnering. Holdet vinder 1-0 over Deportivo La Coruna i Europa Cup. De taber dog sammenlagt til det spanske mandskab.

UEFA Cup’en var hidtil noget af det største inden for international fodbold. Samme år kvalificerer AaB sig til dette ved at slå FC København. AaB ender i pulje med nogle stærke hold i UEFA Cup’en, hvor de spiller mod følgende:

  • FC Nantes
  • FC Porto
  • Panathinaikos

Holdet leverer flotte resultater, da de slår Panathinaikos med 2-1 på hjemmebane. FC Porto møder også et tophold og spiller 2-2 i Aalborg. Det resulterer i, at AaB deltager i Champions League i 1995 som det første danske hold nogensinde. De kommer med på et afbud, idet Dynamo Kiev bliver smidt ud for at bestikke en dommer. Samme år bliver AaB dansk mester for første gang som Superliga-klub. De vinder 4-0 over AGF på Aalborg Stadion.

Fuldtidsprofessionalisme indføres i 1997, og det ændrer den bedste liga i Danmark markant. Det betyder flere penge i fodbold for spillerne og et større fokus på at indhente de helt rigtige. Konkurrencen spidser til, da kontrakttilbud kan overbyde hinanden. Men for AaB ser det ikke ud til at være en stor udfordring. Allerede i 1999 vinder de igen det danske mesterskab.

Fra 2001 til 125-års jubilæum i 2010

Herefter går holdet nogle år i møde, hvor de ikke rider på bølgen. De ender midt i tabellen, og i 2003 ender AaB i et sandt drama. Sammen med Viborg, AGF og Silkeborg ender de i et nedrykningsspil. Heldigvis får holdet spillet sig til en plads i SAS Ligaen, som nu var navnet på den bedste liga i Danmark.

I årene efter ender AaB i top-6 i SAS Ligaen, og vi skal helt frem til 2007, hvor de vinder en bronzemedalje i mesterskabsspillet. Samtidig spiller de sig i UEFA Cup’ens puljespil for første gang. Her møder de det italienske hold Sampdoria, der taber til Aalborgs hold. Her møder AaB et hårdt felt i puljespillet med følgende hold:

  • Tottenham
  • Getafe CF
  • Anderlecht
  • Hapoel Tel-Aviv.

Efter kampene går holdet akkurat ikke videre i turneringen og må stille sig tilfreds med en plads i puljespillet.

2008 bliver et mindeværdigt år

Der er mange gode succeser i den aalborgensiske klubs historie. Dog må 2008 markeres som et af de største år i historien. I 2008 finder klubben nemlig sin tredje titel som danske mestre. Samtidig deltager de igen i Champions League som den første danske klub med to kvalifikationer.

Champions League bød på nogle af de bedste hold, og her møder AaB

  • Manchester United
  • Celtic FC
  • Villarreal CF.

AaB tog point på udebane som det første danske hold nogensinde i Champions League. Det gjorde de i Glasgow, hvor den danske keeper blandt andet stod for redningen af et straffespark. Efterfølgende spiller AaB nogle forrygende kampe, og de spiller blandt andet 2-2 med Manchester United på Old Trafford. Dette er en af de helt særlige succeser i klubbens historie. De går samtidig videre til gruppespillet i Champions League dette år.

Holdet vinder over Deportive La Coruña i første runde. Efterfølgende skal de møde Manchester City, og de ender ud med forlænget spilletid efter de to kampe. Desværre falder resultatet af straffesparkskonkurrencen til Manchester Citys side.

I 2010 kan AaB fejre et længe ventet jubilæum, nemlig 125 år som sportsklub. En række forskellige begivenheder finder sted i Aalborg. Blandt andet en landsholdskamp mellem Danmark og Senegal. Klubbens fans markerede sig på tribunerne, og der var fest i gaderne.

Fra 2010 og til i dag

Fra 2010 får klubben nogle år, hvor de ligger i midten af tabellen, men i 2014 slår de til igen. Her løber holdet med det fjerde danske mesterskab. Endnu bedre blev det, da de fire dage senere løb med en sejr i pokalturneringen og vandt den historiske ”The Double”. De spiller sig samtidig videre til 1/16-finalerne i Europa League med en andenplads i puljespillet. Siden da har AaB ligget placeret i midten af ligaen og jagter fortsat endnu et mesterskab.

De største salg igennem tiden

AaB har udviklet mange store talenter og skabt stor succes for mange spillere. Der er særligt nogle spillere, der har gjort det ekstra godt. Det har ført til nogle transferrekorder for AaB, som altså er det beløb, som en spiller er blevet solgt for.

Det sidste salg lød på 45 mio., som også har været det største i klubbens historie. I 2017 blev Christian Bassogog solgt til Henan Jianye FC. Ved Africa Cup of Nations blev han kåret som turneringens spiller. Det var startskuddet på en lovende karriere for den afrikanske angriber.

Dernæst finder vi den velkendte Jesper Grønkjær. Han blev i 1998 solgt for hele 34 mio. til Ajax Amsterdam. Med en alder på kun 20 år var han et spirende talent. Han blev senere solgt videre til Chelsea FC for hele 100 mio. kr.

Som den tredjedyreste på listen finder vi Rade Prica. Tilbage i 2008 blev han solgt for 20 mio. kr. til Sunderland FC. Dette skete efter en flot sæson, hvor han scorede hele 19 mål efter 32 kampe.

Talentudvikling for de unge

Det er ikke kun et hold i den bedste række, der er særligt ved klubben. De har også en stor afdeling for unge talenter, der får lov til at kombinere fodbold og skolegang på den bedst mulige måde. AaB har altid været kendt for at have en stærk afdeling for talentudvikling. Afdelingen bygger bro mellem AaBs amatørafdeling og den professionelle afdeling. Talentafdelingen blev startet tilbage i 2008.

Formålet med oprettelsen af denne afdeling var at skabe nogle gode rammer for unge talenter. På den måde kunne klubben optimere udviklingsmiljøet for udvalgte drengespillere. Arbejdet foregår med spillere mellem 12-19 år. I dag er der ca. 100 spillere tilknyttet talentarbejdet i afdelingen. Det hele foregår i Aalborg, og klubben hjælper dem med at få skolen passet ind.

I dag kan AaB glæde sig over at være én af de førende klubber inden for talentudvikling. De har i de senere år fået stor ros for deres arbejde, der har skabt nogle spirende talenter. Blandt andet Lukas Andersen, Nikolai Thomsen og Lukas Spalvis, der alle sammen er endt i store klubber i udlandet.

Som en del af talentudviklingen er der altid fart på, og holdene spiller oftest i de bedste rækker. På den måde bliver de udfordret, hvilket også sker igennem forskellige eliteturneringer. Samtidig har klubben en AaB-licens. På den måde bliver det krævet, at klubben har et bestemt antal af trænere tilknyttet disse forskellige hold.

Spillerne kan samtidig gå på en folkeskole eller et gymnasium, hvor der er plads til deres sport. Der er oprettet såkaldte sportsklasser på blandt andet Sønderbroskolen og Aalborghus Gymnasium. På den måde kan træning og skole hænge sammen.

Udvalgte spillere til talentarbejdet

Det er ikke muligt selv at ansøge om at blive en del af AaBs talentudvikling. Spillerne bliver udvalgt til at være en del af et forløb. Samtidig har AaB nogle strenge krav til spillerne og deres forventninger til indstilling. Dette kaldes for deres talentkodeks. Her kan du læse nogle af de krav, der stilles til spillerne:

  • At man arbejder seriøst og målrettet med både skole og fodbold
  • At man udviser engagement og spillelyst samt aktivt tager del i sin egen fodboldudvikling
  • At man bruger et ordentligt sprog og ikke taler andre ned – dette både face to face og i de elektroniske og sociale medier
  • At man udviser Fair Play og respekterer dommernes kendelser
  • At man prioriterer fodboldudvikling højt og tager de valg, der er nødvendige for, at man kan deltage i træning og kamp.

Vil du læse alle forventninger og krav, kan du læse dem her.

Forskellige samarbejder med skoler i Aalborg og omegn

Særligt for AaBs talentafdeling er, at der er etableret en række samarbejder med skoler på forskellige niveauer. Først og fremmest er der mulighed for at tage folkeskolen på Sønderbroskolen via Elitesport Aalborg. Her vil der blive mulighed for at få fodbold og skole til at hænge sammen. Der er fri til morgentræning hver tirsdag og torsdag og samtidig en øget fleksibilitet. Morgentræningen varetages af Elitesport Aalborg.

Der er også mulighed for at komme på efterskole. AaB og Aabybro Efterskole samarbejder og gør det muligt at kombinere fodbold og efterskole. Der sørges for transport af eleverne til og fra AaB hele fem gange om ugen. På den måde kan de stadigvæk deltage i talentudviklingens træning. Dette tilbud er rettet mod spillere, der kan indgå i klubbens elitetrupper.

Både Aalborghus Gymnasium og HHX Turøgade har også plads og fleksibilitet i forhold til fodbold. Her kan uddannelse og fodbold kombineres. Der bliver lagt tid ind til morgentræning, og ofte vil uddannelsen tage fire år. Det er også muligt at læse på Tech College og Aalborg Tekniske Gymnasium. Der er altså mange gode muligheder for at kunne kombinere både uddannelse og elitesporten.

Sådan kan du se fodbold på Aalborg Stadion

Nu kender du lidt mere til klubbens historie. Kunne du godt tænke dig at komme forbi og se en af holdets kampe? Så kan du læse med her, hvordan du kan gøre. I dag er det sjældent, at du ikke kan købe billetter til hjemmebanekampene. Derfor kan du altid kigge efter dem på dagen, hvis du finder ud af, at du gerne vil afsted.

Du kan på AaBsport.dk finde alle informationer og billetter og sæsonkort til AaBs kampe. Samtidig kan du herinde købe dine billetter og være klar til kamp. Der er forskellige priser, alt efter om du ønsker en ståplads eller en siddeplads. Priserne er som følgende:

  • Ståplads: Børn koster 50 kr., pensionister eller studerende koster 80 kr., og voksne koster 125 kr.
  • Siddeplads: Børn koster 75 kr., pensionister koster 125 kr., og voksne koster 155 kr.

En børnebillet gælder dit barn, der er under 14 år. Børn til og med 5 år er helt gratis på både stå- og siddepladser.

Vil du have muligheden for at se så mange kampe som muligt, kan du overveje et sæsonkort. Dette kort giver dig adgang til alle hjemmebanekampe i den indeværende sæson. Har du en siddeplads, vil du have et fast nummer med dit navn på. Så kan du altid finde dit sæde på tribunen. Priserne varierer også her og beregnes på månedsbasis:

  • Voksen ståplads: 85 kr./måneden
  • Voksen siddeplads: 139 kr./måneden
  • Barn ståplads eller siddeplads: 45 kr./måneden
  • Pensionist ståplads: 55 kr./måneden
  • Pensionist siddeplads: 109 kr./måneden

Der er samtidig en række fordele ved at have et sæsonkort. Først og fremmest sparer du mange penge ved at købe et sæsonkort. Samtidig vil du altid få 10% i AaB Fanshop og AaB Souvenirbod. Du vil også få særlige invitationer til eksklusive arrangementer, og så har du altid adgang til pokalkampene.

Der er altid mulighed for at købe billetter ude foran parken. Du finder billetsalg ved parkens nordvestlige og sydøstlige hjørner. Alle fans fra udeholdet bedes købe billetter ved det nordøstlige hjørne.

Sådan kommer du til Aalborg Stadion

Aalborg Stadion ligger godt og centralt placeret i Aalborg. Der er kun 5-10 min. på cykel fra byens centrum og til hjemmebanen, der ligger i Aalborg Vestby. Derfor er det nemt at komme dertil med både bil, bus, cykel og tog. Tager du bil, er der mulighed for at parkere uden for stadion. Her skal du dog sørge for at være i god tid. Samtidig er der pladser i området omkring.

Det anbefales dog, at du springer på cyklen. Det er både hurtigt og nemt at komme til og fra kampen på denne måde, og så slipper du for en masse trafik. Du kan også tage bussen, der går lige til døren. Du kan tage følgende buslinjer til Aalborg Portland Park:

  • Bus nr. 16 til Annebergvej
  • Bus nr. 2 til Kastetvej

Tager du toget, skal du stå af ved Aalborg Vestby. Her vil der være en lille gåtur på ca. 10 min.

Aalborg Portland Park

AaBs hjemmebane har skiftet navn igennem tiden. Igen er det hovedsponsoren, der lægger navn til. I dag hedder det Aalborg Portland Park, og det ligger som nævnt placeret i den vestlige bydel. Helt præcis ligger det på Harald Jensens Vej.

Vi skal helt tilbage til 1920 for at finde starten på dette stadion. I dette år indvies parken, og i 1927 blev ideen om en stor tribune bragt i spil. Efterfølgende fik Aalborg Stadion vokseværk med ståpladser, men tribunen brænder ned i 1960. Dog resulterede det i en ombygning og et stadion lavet i beton.

2002 genåbnede Aalborg Portland Park efter en større renovering samme år. Fem år senere solgte AaB rettighederne til Energi Nord. Derfor var navnet Energi Nord Arena indtil 2011, hvor Nordjyske Medier overtog sponsoratet. I begyndelsen af 2017 overtog Aalborg Portland, som forbliver hovedsponsor indtil 2020.

Det har plads til hele 13.100 tilskuere, hvor 7.700 af pladserne er siddepladser. Der er altså plads til 5.400 stående tilskuere. Ved internationale kampe bliver antallet af pladser dog reduceret. Der er nemlig krav om, at der udelukkende må være siddepladser til disse kampe. Dermed kan der sidde 10.500 tilskuere.

Andre klubber

Læs her mere om Superligaen.

Læs her vores guides til andre danske klubber: